Eon en RWE mogen doorbouwen aan kolencentrales

23 jun 2009

De bouwwerkzaamheden van Eons kolencentrale en RWE's kolencentrale in Eemshaven kunnen voorlopig doorgaan. Met die uitspraak kwam de Raad van State vrijdag. Daarmee is de eis van onder meer Greenpeace en Natuur & Milieu van tafel geveegd. De milieuclubs eisten dat de bouwwerkzaamheden zouden worden geschorst tot er een uitspraak zou komen in een bodemprocedure. In 2011 wordt die uitspraak verwacht.


De milieuclubs dienden een claim in bij de Raad van State, omdat zij vrezen dat als de bouwwerkzaamheden door mogen gaan er straks een situatie ontstaat waarin geen weg terug meer is, ook als straks geen vergunnig wordt afgegeven. Die kans is aanwezig, want de Europees vastgestelde emissieplafonds voor SO2 en NOX kunnen een stokje kunnen steken voor de bouw van de twee centrales en een geplande koleneenheid van Electrabel . De Raad van State heeft in april zes vragen gesteld aan het Europese Hof over National Emission Ceilings (2Nec). De antwoorden laten waarschijnlijk nog twee jaar op zich wachten.

De rechters deelden de vrees van de milieuverenigingen niet en vonden niet dat met het voortzetten van de bouwwerkzaamheden een onomkeerbaar proces in gang zou worden gezet.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief