Eon dit jaar aan kop met aansluiting offshore windturbines

22 jul 2010

 

De bouw van offshore windturbines laat een sterke groei zien. De Europese Wind Energie Associatie (Ewea) meldt dat in de eerste helft van dit jaar 118 nieuwe windturbines zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, met een totale capaciteit van 333 MW. Over heel 2009 was dat 577 MW en volgens de Ewea stevent de offshore windindustrie in Europa dit jaar af op een nieuw record.

Er zijn dit jaar inmiddels ook 151 turbines geïnstalleerd die nog niet zijn aangesloten op het net. De impact van de financiële crisis op de Europese windindustrie lijkt beperkt te zijn, constateerde Ewea eerder al. Eon ontwikkelde 64% van de capaciteit die in de eerste helft van dit jaar werd aangesloten op het net, gevolgd door Dong (21%) en Vattenfall (11%). Bij de windmolenbouwers was Siemens met 55% goed voor het merendeel van die aangesloten megawatten, gevolgd door Vestas (36%) en Repower (30,9%).

In totaal waren er in de eerste zes maanden zestien windparken op zee in aanbouw, waarvan een bij België, twee bij Denemarken, vijf bij Duitsland en acht bij het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van de Ewea tekent bij de cijfers aan dat Nederland een vooraanstaande positie heeft bij het ontwerpen van windparken, maar dat ons land naar zijn smaak ook een wereldleider zou moeten zijn bij de bouw ervan.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief