Energy Valley verheugd: meer groen gas in Noorden dankzij Attero

22 nov 2010

Stichting Energy Valley is zeer verheugd over het besluit van Attero om in Wijster een nieuwe vergister te bouwen. Attero gaat er groen gas produceren in wat een van de grootste  vergistingsinstallaties van Nederland zal worden. De Grondstof voor de vergisting is organisch huishoudelijk afval. Het initiatief vergt een investering van 12 miljoen euro en is een belangrijke impuls op weg naar een meer duurzame energieproductie in Drenthe en de rest van het Noorden.

Attero verwacht in Wijster jaarlijks 5 miljoen kuub groen gas te kunnen halen door biogas uit organisch huisafval op te werken tot aardgaskwaliteit. Dat biogas komt uit vergisting van organisch huisafval, zoals aardappelschillen en klokhuizen. Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland.
Het bedrijf produceerde al groen gas in Wijster door stortgas op te werken tot aardgaskwaliteit. Datzelfde gebeurt in Nuenen en Tilburg. In Tilburg wordt bovendien biogas van een nabij gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie opgewerkt. Deze drie locaties zijn jaarlijks samen goed voor 12 mln kuub groen gas. Groningen voegde daar recent 5,5 mln kuub aan toe, en in 2012 moet Wijster nog eens 5 mln extra toevoegen. Attero's jaarproductie komt dan op 22,5 mln kubieke meter.

Groen Gas Hub

Zowel in Groningen als in Wijster heeft de afvalverwerker - die vroeger als Essent Milieu door het leven ging - bovendien plannen om een Groen Gas Hub te worden. Lokale biogasproducenten kunnen er dan bij aanhaken. Al het biogas uit de regio wordt dan op één plek verzameld om daar te worden opgewerkt. 

Energy Delta Convention

Het is de tweede belangrijke ontwikkeling deze maand op het gebied van duurzaamheid in het Noorden, want in Groningen gaat maandag de Energy Delta Convention van start. Dat is een internationaal platform waar onder meer gesproken wordt over duurzame energie.
Vanuit de hele wereld komen belangstellenden naar Groningen voor de Energy Delta Convention. Dat is een platform voor wetenschap, markt en overheid binnen de energiebranche. Het evenement wordt gehouden op 22, 23 en 24 november te Groningen. Tijdens de Energy Delta Convention wordt er binnen het thema Gas fuels Energy Transition eveneens speciaal aandacht besteedt aan groen gas. Energy Valley heeft tezamen met een aantal dragende partijen (Gasunie, GasTerra, Attero, Kema, Enexis, Gemeente Groningen en de Provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen) een Groen Gas Plein ingericht, een Meet and Greet plek voor groen gas partijen en geïnteresseerden ingericht. De organisatie is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Stichting Energy Valley.

Energy Valley naar Oldenburg

Biogas en groen gas komt ook aan de orde tijdens een de Oldenburger Gastage in Oldenburg, Duitsland. Daar wordt van 30 november tot 2 december een belangrijk congres georganiseerd voor de Europese gasindustrie. Op 1 december is er door stichting Energy Valley tezamen met de Tx4U een speciale themadag georganiseerd met gerenommeerde Nederlandse en Duitse sprekers over Groen gas/Biogas. Ook Energy Valley zal daar aanwezig zijn om daar op het ‘Groen Gas Plein’ de noordelijke initiatieven op het gebied van groen gas te presenteren.

Nieuwsarchief