Energy Valley regio verwelkomt aardgaskaravaan

05 okt 2007

{mosimage}Op 19 september ontving Noord-Nederland, de Energy Valley regio, de aardgaskaravaan. De voertuigen van de dealers Citroën, Fiat, Iveco, Mercedes, Opel, Peugeot, Volvo en VW konden worden bewonderd.

Om 12.45 uur kwam de karavaan aan op het Zaailand te Leeuwarden, waar zij welkom werden geheten door milieuwethouder Bleize en Commissaris der Koningin Nijpels. Ondertussen kon het publiek al kennis maken met het rijden op aardgas, aangezien dit  volop werd gepromoot door de lokale dealers en lokale bedrijven en instellingen die al aardgasvoertuigen in gebruik hebben.

Nadat de heer Nijpels uitvoerig door mevrouw Bleize was ondervraagd over het rijden op aardgas, reden zij nog een rondje in een aardgasauto over het Zaailand. Het publiek kon met behulp van een simulator kennis maken met het schone rijden.
Leeuwarden stimuleert het gebruik van aardgas als voertuigbrandstof volop. Met acht dealers in de stad is een convenant gesloten om binnen twee jaar tijd minimaal vijfhonderd aardgasauto's te verkopen. De gemeente verstrekt een premie van €1000 bij de aanschaf van een auto op duurzame brandstof, zoals aardgas. En deze automobilist mag gratis parkeren in de stad. Als enige stad in Nederland beschikt Leeuwarden straks over twee aardgasstations. Naast tankstation Wibo op de Hemrik opent volgende maand ook Delta Oil een aardgaspomp aan de Westkant van de stad.

Ook de Zakenbeurs in Drachten werd met een bezoek vereerd. Daar werd de karavaan ontvangen door wethouder Rozema. De karavaanrijders konden op de beurs even bijtanken met een kop koffie, aangeboden door de organisatie van de beurs. In Drachten zijn vergevorderde plannen voor het ontwikkelen van een aardgastankstation. Bij de stand van de gemeente Smallingerland was informatie af te halen over het rijden op aardgas.

In Groningen verwelkomde wethouder Karin Dekker de aardgaskaravaan.
In totaal waren ongeveer dertig voertuigen die rijden op duurzame brandstoffen te bewonderen op de parkeerplaats van het Hampshire hotel in Groningen, de thuisbasis van stichting Energy Valley. Het ging om zowel personen- en bestelauto's als autobussen en vrachtwagens. Deze bijeenkomst werd in samenwerking met de projectgroep Groningen Goed Op Weg door stichting Energy Valley georganiseerd samen met een duurzame voertuigenshow. De bijeenkomst in Groningen was als het ware een voorproefje op de feestelijke opening van het eerste aardgastankstation te Groningen op 22 september. ‘Er komen in Nederland steeds meer voertuigen beschikbaar die op aardgas rijden en het aantal pompen waar aardgas kan worden getankt, breidt in hoog tempo uit’, aldus Van Wermeskerken van CNG Net, het samenwerkingsverband van Dutch4 en Ballast Nedam Concessies. Binnen twee jaar moeten dat er al 50 zijn en nog twee jaar later 250. Van Wermeskerken was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst, verder waren er presentaties van de heer Van Doorten over het duurzaam tankstation van de toekomst, Green Planet en van de heer Van der Mei over rijden op E85 te beluisteren.

Na de bijeenkomst bracht de karavaan nog een bezoek aan het bijzondere gebouw van de Gasunie, ook wel de Apenrots genoemd, waar de heer Groeneveld van de Gasunie de karavaanrijders toesprak. De Gasunie gaat het rijden op aardgas met haar kennis steunen en heeft een eerste leaseauto op aardgas in bestelling.
Aan het eind van deze drukke middag werd de karavaan nog een welverdiend diner aangeboden door de Gemeente Groningen, waarna zij hun reis voortzetten richting Gelderland.

Voor de fotoreportage gemaakt door Koos Boertjens zie: www.mooigroningen.nl

Nieuwsarchief