Energy Valley regio levert forse bijdrage aan nationale Groen gas productie

21 apr 2009

Diverse Groen gas projecten in de Energy Valley regio hebben deze week een beroep gedaan op de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (2SDE). Alleen al met de projecten in het noorden van Nederland werd het totale budget voor Groen gas in één dag overtekend.

Op 6 april is een nieuwe ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie opengesteld. Binnen deze regeling kunnen aanvragen ingediend worden voor een aantal categorieën Duurzame energie waarvan Groen gas er één is. De regeling geeft investeerders in duurzame energie zekerheid door het verschil te vergoeden tussen de kostprijs van de 'reguliere energie' en de duurzame energie.

Gezamenlijk zijn de projecten vanuit de Energy Valley regio goed voor de productie van 50 miljoen Nm3 Groen gas per jaar. Dit is gelijk aan het gasverbruik van zo’n 40.000 woningen. In totaal kan met de projecten jaarlijks ruim 80.000 ton aan CO2-uitstoot worden vermeden, wat goed is voor circa 2,5% van de doelstelling uit het Energieakkoord tussen het noorden en het Rijk.

De SDE regeling is met de huidige gasprijzen in staat zo’n 40 miljoen Nm3 Groen gas te stimuleren. De voorgenomen productie door noordelijke ondernemers ligt hier ruim boven. Dit onderstreept nogmaals de bereidheid van marktpartijen in de Energy Valley regio om met het thema duurzame energie aan de slag te gaan. Het kabinet heeft in de Innovatieagenda Energie aangegeven hoe zij energietransities en -innovaties de komende jaren wil stimuleren. Het noorden wil hier een belangrijke bijdrage aan leveren en laat zien dat zij hiertoe, ook met het belangrijke thema Groen gas, goed in staat is.

Nieuwsarchief