Energy Valley betrokken bij opmerkelijke experimentele projecten

07 aug 2007

Er kan veel nieuws worden verwacht vanuit Energy Valley op het gebied van energie. Deze stichting, die actief is voor Groningen, Friesland, Drenthe en Noord – Holland, is betrokken bij een aantal opmerkelijke experimentele projecten. Ook organisaties als de Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie, NAM en anderen zijn er bij betrokken.

Het Dagblad De Telegraaf zet in haar editie van zaterdag 4 augustus op een rij waar Energy Valley – dat volgens het blad er aan meewerkt dat het Noorden een duizendpoot gaat worden op het gebied van energie – uiteen om welke experimenten het gaat. Experimenten dus waar we de komende jaren mogelijk meer van zullen horen.

  • het vergassen van biomassa tot methaangas van aardgaskwaliteit;
  • het ‘pyrolyseren’ van afvalstromen, dat wil zeggen het met zeer veel zuurstof verbranden van afval waardoor stroom kan worden opgewekt.
  • Het ontwikkelen van Blue Energy. Dat houdt in het naast elkaar plaatsen van zoet en zout water, met een membraan er tussen. Het gevolg is een spanningsverschil dat weer elektriciteit oplevert.
  • Het ontwikkelen van een eigen Nederlandse windmolenindustrie.
  • Het injecteren van oude aardgasvelden met CO2 om de resterende vijftien procent gas die altijd blijft hangen er nog uit te persen.
  • Het mogelijk heropenen van de oliewinning in Schoonebeek: met stoominjecties wordt de pek dan uit de bodem gelost en de afgescheiden olie kan dan worden geraffineerd.
Nieuwsarchief