Energy Transition Center krijgt van GasTerra opdracht voor energieonderzoek

26 jun 2012

Het Energy Transition Center uit Groningen ontvangt zijn allereerste opdracht voor energie-onderzoek van gashandelaar GasTerra. Studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaan samen met het Noord-Nederlandse bedrijf i-NRG en NRG Products onderzoek verrichten om HRe-ketels in het MKB toe te passen. HRe-ketels zijn hoogrendementsketels die niet alleen warmte, maar gelijktijdig ook elektriciteit opwekken. In het onderzoek wordt gewerkt aan een cascadeopstelling van een HRe-ketel en een standaard HR-ketel. In het MKB wordt veel gebruik gemaakt van meerdere,  aan elkaar gekoppelde HR-ketels. Hierdoor ontstaat een flexibel warmtesysteem dat efficiënter is dan de inzet van een grote ketel. Om een HRe-ketel in dit marktsegment toe te kunnen passen moet de ketel geschikt worden gemaakt voor het functioneren in een cascadeopstelling. De inzet van HRe-ketels levert een belangrijke besparing op de energiekosten op. Daarnaast kan met het toestel de CO2-uitstoot fors worden teruggedrongen.

Profiel EnTranCe

EnTranCe, het Energy Transition Center, is de hotspot voor toegepaste wetenschap voor ondernemers en innovaties en gelegen op het Zerniketerrein in Groningen.  Mensen en bedrijven met goede, innovatieve  ideeën over de toekomstige energievoorziening krijgen hier de ruimte en de faciliteiten om producten en diensten te ontwikkelen waar de markt behoefte aan heeft. EnTranCe is een onderdeel van Energy Academy Europe, centrum van expertise voor energie onderwijs, energieonderzoek en energie-innovatie. Instellingen en bedrijven die aan het Energy Transition Center deelnemen, zijn Hanzehogeschool Groningen, Gasunie, GasTerra, BAM en Imtech.

Profiel GasTerra

GasTerra B.V. is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasvoorziening. Daarnaast biedt GasTerra aan de gashandel gerelateerde diensten aan. De onderneming heeft een sterke inkooppositie en heeft bijna 50 jaar ervaring in de in- en verkoop van aardgas. De economische waarde en het maatschappelijk belang van aardgas als energiebron geven de onderneming een belangrijke rol in de benutting van de binnenlandse gasvoorraad en de energievoorziening in Nederland en de EU. GasTerra bevordert een veilige en doelmatige inzet van aardgas en is actief in de ontwikkeling van verdere toepassingen. Het bedrijf hecht groot belang aan verduurzaming van de energievoorziening en initieert projecten in dit kader.   

Profiel i-NRG

 i-NRG levert betaalbare oplossingen om zelfstandig energie en –kosten te kunnen besparen zonder dat dit ten koste gaat van een comfortabele en duurzame levensstijl. www.i-nrg.com.

Bron: Energy Academy Europe

Nieuwsarchief