Energierijke bel water onder Eemshaven

31 jan 2011

Op zo’n 4 kilometer onder de Eemshaven ligt een grote bel heet water die de potentie heeft om 350.000 huishoudens in de toekomst van stroom te voorzien. Dat meldde de Drentse gedeputeerde Tanja Klip vrijdag tijdens een symposium in Hoogeveen.

Drenthe kwam de bel tegen tijdens een onderzoek naar haar eigen bodem, maar blijkt niets nieuws gevonden te hebben. Volgens een woordvoerster van Groningen Seaports is de aanwezigheid van de bel water al een aantal jaren bekend en betrekt industrieterrein Fivelpoort bij Appingedam er zelfs al geothermische energie uit.

Achter de schermen lopen er volgens de woordvoerster nog een aantal projecten om te zien wat er met het water, dat een temperatuur heeft van 150 graden Celsius, gedaan kan worden.

Hoogleraar geo-energie Rien Herber van de Rijksuniversiteit Groningen pleit voor enige terughoudendheid. "In de Eemshaven moet je boren naar vier kilometer en dat vergt al gauw investeringen tussen de 10 en 15 miljoen euro per put", legt hij uit in het Dagblad van het Noorden. Daarnaast zou de hoeveelheid op te wekken energie met deze methode nogal tegenvallen. "Het vermogen van zo'n warmwaterbron is tussen de tien en twintig megawatt. Ter vergelijk: een energiecentrale levert al snel 1000 tot 1500 megawatt."

De energie is wel degelijk te gebruiken. "Maar dan moeten we technologie ontwikkelen die de kosten verlaagt en dus exploitatie economisch aantrekkelijk maakt."

Bronnen: Gic.nl en Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief