Energieneutraal huis hoeft niet altijd dure koopwoning te zijn

12 aug 2011

Een energieneutraal huis hoeft niet altijd een dure koopwoning te zijn. Dat bewijst woningcorporatie Lefier in Drenthe. Zij leveren binnenkort twaalf sociale huurwoningen die net zoveel stroom produceren als dat een gemiddeld gezin gebruikt. Dat is ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.

De woningen hebben isolatie, vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen. De eerste huizen zijn al bewoond en begin september wordt de rest opgeleverd. De prijs valt mee. Exclusief servicekosten zijn de bewoners tussen de 620 en 650 euro kwijt.

Aanvankelijk wilde Lefier ook twaalf energieneutrale koopwoningen bouwen, maar daarvoor was te weinig belangstelling. De bouw is onderdeel van een nieuw energiebeleidsplan met daarin de doelstelling om een pilot uit te voeren met de bouw van duurzame woningen. De komende jaren wil Lefier het energieverbruik van de bewoners blijven monitoren.

Voor het project ontving Lefier per woning EUR 6.000 subsidie van de gemeente Borger-Odoorn. Ook is er een SDE-subsidie, maar die heeft Lefier niet meegerekend bij de investeringskosten, omdat deze pas achteraf wordt uitgekeerd per geproduceerde kilowattuur aan duurzame energie. Per energieneutrale woning lagen de kosten zo'n EUR 40.000 hoger dan voor een reguliere sociale huurwoning, zegt Veenstra. De huur ligt daarom ook wat hoger dan wat de corporatie uit Drenthe gemiddeld vraagt.

Het project van Lefier, Ecocredo genoemd, is genomineerd voor de Dubo Award, een prijs voor duurzame producten, systemen, concepten of idee├źn met marktpotentie. In totaal zijn er 22 nominaties. De bekendmaking van de winnaar vindt op 28 september plaats tijdens de Nationale Dubodagen.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief