Energiebesparing door woningcorporaties fiscaal gestimuleerd

02 aug 2010

De eerste woningcorporatie heeft vorige week een zogenoemde groenverklaring ontvangen van de ministeries Vrom en Financiën. Met deze groenverklaring geniet Wooninvest, uit de regio Haaglanden, van een rentevoordeel bij de financiering van een renovatieproject waarbij 81 woningen met energielabel G (de laagst mogelijke score) na renovatie een A- of B-label mogen incasseren.

De Regeling Groenprojecten bestaat al sinds 1994, maar heeft dit jaar een wijziging ondergaan. Eind maart bij de openstelling van de nieuwe regeling liet het ministerie van Vrom weten dat de nieuwe regeling inspeelt "op de laatste ontwikkelingen op milieugebied. Zo vallen nu ook projecten die schone technologie in de transportsector stimuleren onder de regeling, zoals duurzame en energiezuinige binnenvaartschepen. Daarnaast zijn de eisen voor duurzaam bouwen en verbouwen vereenvoudigd. Hiermee wil het kabinet energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen in de bouw stimuleren."

Via de stimuleringsregeling kunnen projecten die in aanmerking komen (naast genoemde voorbeelden gaat het bijvoorbeeld om behoud van natuur, bos en landschap, duurzame energieopwekking, herstructurering van bedrijventerreinen of duurzame utiliteitsbouw) een groenverklaring krijgen. Daarmee komt het project in aanmerking voor een fiscaal gunstiger lening.

Wooninvest is de eerste woningcorporatie die van de nieuwe regeling gebruik maakt, en laat weten tevreden te zijn met deze goedkopere financieringsvorm. John van der Hulst, adjunct directeur van Wooninvest, vertelt: "Met dit soort regelingen is het mogelijk om bij renovatietrajecten de woningen energiezuiniger te maken en gebruik te maken van duurzame energiebronnen." Andere corporaties zouden ook interesse hebben in de nieuwe mogelijkheden die de regeling biedt.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief