Eneco sleept Verkeer en Waterstaat voor rechter om afwijzing windparken

25 aug 2010

Eneco daagt het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) voor de rechter. Het Rotterdamse energiebedrijf is van mening dat het ministerie de aanvraag voor twee nieuwe windparken op de Noordzee ten onrechte heeft afgekeurd. Het gaat om de windparken Callantsoog-Noord en Helmveld (voormalig Evelop), laat Eneco-woordvoerder Tom Gordijn weten. Eneco en V&W treffen elkaar donderdag in de zaal van de Rotterdamse bestuursrechter.

Eneco vindt de argumenten die de regering naar voren bracht om de afwijzing van de twee offshore aanvragen te onderbouwen flinterdun. V&W voerde als reden van afkeuring onder meer aan dat de windturbines op zee, zoals Eneco ze wil bouwen, hinderlijk kunnen zijn voor helikopters die overvliegen richting gas- en olieplatforms op zee. Ook de kleine mantelmeeuw zou niet meer ongehinderd kunnen rondvliegen als de Eneco-windplannen doorgang zouden vinden.

Hoofd product development Ruud van Leeuwen van Eneco zegt deze dinsdag in Het Financieele Dagblad dat de bouw van de twee afgewezen offshore parken belangrijk zijn voor de bedrijfsdoelstellingen. Eneco heeft flinke groeiplannen om eigen opwekcapaciteit te scheppen. Een verzesvoudiging van de eigen productie tot 3,6 TWh wordt beoogd, aldus het energiebedrijf op zijn website. Windenergie maakt een belangrijk onderdeel uit van de voornemens voor schone opwekking. Het bedrijf hoopt daarom de offshore vergunningen alsnog te kunnen bemachtigen.

Eneco is naast deze rechtsgang ook bezig met procedures om bezwaar aan te tekenen tegen de subsidietoekenning die het Duitse Bard ontvangt voor de bouw van twee windparken boven de Nederlandse waddeneilanden, net als Nuon. Woordvoerder Tom Gordijn zegt dat het voeren van procedures om beslissingen aan te vechten "heel gebruikelijk" is. V&W vindt dat ook en wil verder niet op de zaak ingaan.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief