Eerste paal ‘groen’ tankstation Green Planet in de grond

04 dec 2012

Op dinsdagmiddag 4 december ging in Pesse de eerste paal de grond in van het duurzame multi-fuel tankstation Green Planet. Bij dit tankstation kunnen automobilisten vanaf volgend jaar zes soorten duurzame brandstof kunnen tanken waaronder bio-ethanol, groen gas en biodiesel. Behalve een tankstation wordt Green Planet een informatiecentrum over duurzaam rijden en krijgt het een brasserie, een businesscenter en een grote shop.

De feestelijke openingshandeling werd verricht door initiatiefnemer Edward Doorten samen met zijn dochtertje Annabel. Daarmee is de bouw officieel van start gegaan. In 2013 moet Green Planet klaar zijn.

Het doel van Green Planet is de verkoop en het gebruik van duurzame brandstoffen bevorderen en zo een bijdrage te leveren aan een klimaatneutrale en duurzame vorm van energie voor de mobiliteitsector.

De bouw van Green Planet gaat 2,5 miljoen euro kosten. Het Rijk ondersteunt het project met 973.525 euro uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) voor energietransitieprojecten. Ook Rabobank en Friesland Bank financieren mee. Overige ondersteunende partijen zijn de provincie Drenthe, Technologie Centrum Noord-Nederland, gemeente Hoogeveen, Bovag en de stichting Energy Valley. Green Planet verrijst aan de A28 bij de afslag Pesse.

Feestelijke bijeenkomst

Tijdens de feestelijke bijeenkomst rondom de openingshandeling kregen meerdere sprekers het woord. Allereerst de grootste financiers Friesland Bank en het Ministerie van EL&I. Vervolgens was het de beurt aan Patrick Cnubben van de stichting Energy Valley, die Green Planet omschreef als de ‘McDonalds onder de tankstations’. ‘Niet alleen de verkoop van brandstof maar vooral het concept en de beleving zullen uniek worden. In deze veranderde maatschappij heeft duurzaamheid een hoofdrol gekregen’, aldus Cnubben.

Daarna was het woord aan de heer Hans van der Werf van de Rabobank die ook zijn collega’s van de Friesland Bank vertegenwoordigde. In drie kreten omschreef hij de totstandkoming van Green Planet: Allereerst ‘stick to your guts’ oftewel blijf bij je idee, concept en bron. Ten tweede ‘enjoy the process’: eerst waren er tegenstanders maar later kreeg Doorten hulp van diezelfde mensen en tenslotte ‘celebrate the party’: deze eerste paal mag gevierd worden. Van der Werf: ‘Green Planet biedt een positieve bijdrage aan de mensheid, verwezenlijkt een droom met producten die mogelijkheden biedt voor de toekomst.’

De laatste spreker voor de officiële handelingen was de heer Harry Schreurs, voormalig projectbegeleider UKR van Agentschap.nl, die vertelde over de weg die Doorten heeft afgelegd om tenslotte de eerste paal in de grond te kunnen slaan. ‘Het projectvoorstel werd indertijd ingediend onder de Unieke Kansen Regeling van het ministerie van Economische Zaken en geaccepteerd. Het was een weg met vallen en opstaan, overleg en uitstel Maar Edward heeft volgehouden en dankzij het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemer en de goede samenwerking met de betrokken instanties zijn we nu dichtbij de realisatie’, aldus Schreurs.

Doorten zelf nam zijn publiek mee in zijn visie en gedachten over Green Planet. ‘Het wordt een tankstation waar consumenten zeker zes verschillende soorten alternatieve brandstof kunnen tanken, waaronder twee soorten bio-ethanol waarvan één geschikt is voor alle benzinemotoren, twee soorten biodiesel en groen gas. Ik zie de binnenkant van een grote dome, met prachtige houten liggers. Ik zie een grote videowall met allemaal mooie content erop van partijen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ik ben ervan overtuigd van het succes van een tankstation die alle service en diensten in zich heeft die je maar kunt bedenken, met een binnenterras, een lounge buitenterras, het businesscenter gericht op het nieuwe werken en een bovenverdieping die voorziet in de nieuwe behoeften van zzp’ers en dit alles gaan ze bieden in een grote shop met twee verdiepingen. Over een dik half jaar als deze enthousiaste ondernemer zijn ogen open doet, zie hij dit allemaal in werkelijkheid. Het tankstation van de toekomst.’

Nieuwsarchief