Eerste informatieavonden rond opslag CO2

20 sep 2010

De eerste informatieavonden rond de opslag van CO2 beginnen maandagavond. De eerste informatiebijeenkomst vindt plaats in Grootegast. Tijdens de avond kunnen bewoners van de omliggende gasvelden waar de CO2 wordt opgeslagen, informatie inwinnen.

Volgens deskundigen loopt het met de veiligheidsrisico’s wel los. Of de opslag economisch tijdig haalbaar is, wordt betwijfeld. Er is op dit moment nog geen systeem aanwezig waarmee geld met de opslag kan worden verdiend. Ook de garantie dat energiebedrijven in de opslagtechniek investeren, ontbreekt nog. Het grootste gedeelte van de discussie gaat echter over de veiligheid. TNO acht de kans dat CO2 uit de bodem ontsnapt nihil. Bewoners zijn er echter niet gerustgesteld.

Het rijk bepaalt uiteindelijk of het Noorden definitief een ‘proeftuin’ krijgt. Ook bij de keuze van de locaties is Den Haag aan zet. De infoavonden zijn maandag (Grootegast - In de Groote Gast), woensdag (Tolbert - Postwagen) en donderdag (Ekehaar - Popken). Ze beginnen alle om 20.00 uur.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief