Eemshaven: DE energy port van Noordwest Europa

05 okt 2007

Eén van de meest kansrijke sectoren voor de Eemshaven is energie. In de Eemshaven is een groot gebied vastgesteld voor de ontwikkeling van energie gerelateerde bedrijvigheid: Energy Park Eemshaven. Naar verwachting wordt er in de Eemshaven over een paar jaar circa 7500 MW aan energie geproduceerd, ruim voldoende om de helft van heel Nederland van stroom te voorzien! Met recht dus dé energy port van Nederland, misschien wel van Noordwest Europa!

De Eemscentrale van Electrabel (2twee gasgestookte centrales van totaal 2400 MW) bepaalt al jarenlang de skyline met haar imposante turbines en overweegt een verdere uitbreiding van haar capaciteit. Maar die skyline is nadrukkelijk aan het veranderen! NorNed (2joint venture van het Noorse Statnett en het Nederlandse Tennet) heeft een groot converter station met een capaciteit van 740 MW gerealiseerd, waar via een directe kabelverbindingen stroom wordt uitgewisseld tussen Noorwegen en Nederland, een dubbelzijdige back up. Voorts is TCN SIG inmiddels vergevorderd met de bouw van een groot datacenter met Google als grootste afnemer.

Ook de grote energiegiganten hebben inmiddels de ruimte en de kansen van de Eemshaven ontdekt. Nuon heeft de Eemshaven als locatie gekozen voor de bouw van een multifuel energiecentrale met een capaciteit van 1200 MW, waar door middel van kolen, biomassa en gas energie wordt geproduceerd. Nuon verwacht in september 2007 het definitieve investeringsbesluit (2± ? 1,2 miljard) te kunnen nemen. De Duitse energieleverancier RWE heeft eveneens het voornemen om een energiecentrale in de Eemshaven te bouwen. Hier betreft het een superkritische poederkoolcentrale met een capaciteit van 1600 MW. RWE verwacht het definitieve investeringsbesluit (2± ? 1,8 miljard) te kunnen nemen, zodra de transportcapaciteit op het net geregeld is. Daarnaast hebben Essent en ConocoPhillips een locatiekeuze gemaakt voor de Eemshaven om daar een LNG Terminal aan te leggen voor vloeibaar aardgas met een capaciteit van 5 - 12 BCM (2miljard m3). Beide partijen verwachten de definitieve investeringsbeslissing (2± ? 600 miljoen) medio 2008 te kunnen nemen. Tenslotte zijn er nog 68 gigantische windturbines in de Eemshaven gepland, elk met een capaciteit van 3MW.

Dat Groningen Seaports alle vertrouwen heeft in deze projecten blijkt uit het feit dat het havenbedrijf eind 2006 al gestart is met de ophoging van de terreinen en met de voorbereidingen voor het uitdiepen van de vaargeul en de Eemshaven zelf, het verlengen van de Wilhelminahaven met 600 meter en het graven van een insteekhaven voor de LNG schepen. Verder is een leidingstraat tussen de Eemshaven en Delfzijl in ontwikkeling om de chemische grondstoffen (2synthetisch gas, zuurstof, stikstof, waterstof etc.) vanuit de Eemshaven beschikbaar te krijgen voor de chemische bedrijvigheid in Delfzijl. Al deze positieve ontwikkelingen geven genoeg aanleiding om nu al na te denken over een inlandse uitbreiding van de Eemshaven om toekomstige activiteiten en verdere initiatieven daar ook te kunnen faciliteren.

Bron: Nieuwsbrief NOM - week 35

Nieuwsarchief