Dokkum klaar om over te schakelen op groen gas

07 jun 2010

Vrijdag 4 juni openden gedeputeerde Piet Adema en wethouder Albert van der Ploeg het eerste groen gas tankstation in Dokkum op ludieke wijze. Het nieuwe vulpunt van Oliehandel Postma en OrangeGas draagt bij aan de groei van het landelijke groengas/aardgasvulpuntennetwerk. Tijdens de opening presenteerde de gemeente Dongeradeel haar eerste groen gas auto en sprak gedeputeerde Adema zijn enthousiasme uit over dit nieuwe vulpunt: "We zijn op de goede weg. In een korte periode hebben we een netwerk van groen gas vulpunten gerealiseerd. En hier blijft het niet bij! Er volgen nog meer vulpunten. Ook gaan we samen met Fol Gas Foarút de vraag naar groengas stimuleren".


Groen gas is biologisch methaangas wat opgewaardeerd is naar aardgaskwaliteit. Het is momenteel de meest milieuvriendelijke brandstof, omdat het in vergelijking met diesel en benzine aanzienlijk minder schadelijke stoffen uitstoot. Groengas is daarnaast direct massaal inzetbaar. Tenslotte is het ook financieel voordelig om op groen gas/aardgas te rijden. De prijzen aan de pomp zijn ongeveer de helft lager, een groen gas auto heeft slechts 20 procent bijtelling en is verder voordelig in de belasting.

Marcel Borger, directeur OrangeGas, benadrukte tijdens de opening het belang van een dekkend netwerk in Nederland: "Met de opening van dit vulpunt zijn we weer een stapje dichterbij een dekkend landelijk netwerk, waardoor het steeds makkelijker wordt om over te schakelen op groen gas.”


De provincie Fryslân werkt samen met de provincies Groningen en Drenthe aan het 100.000 voertuigenplan. Hierin staat de ambitie van de drie Noordelijke provincies beschreven: in 2015 rijden 100.000 voertuigen op duurzame transportbrandstoffen, zoals groengas en elektriciteit. Het gaat niet alleen om auto's, maar ook om vrachtwagens, bussen, scooters en boten. Het doel hiervan is een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO 2-uitstoot en schoner en zuiniger omgaan met energie. Ook het opraken van olie en gas en daarmee brandstoffen zoals benzine en diesel speelt hierbij mee.


Dankzij het groen gas tankstation kan de gemeente Dongeradeel overschakelen naar een duurzamer wagenpark. Een bestelauto van de afdeling Gemeentewurk, een samenwerking tussen Dongeradeel en Dantumadiel, is de eerste groen gas auto. De komende jaren verwacht Dongeradeel zo'n 10 of 11 lichte bedrijfsauto's te vervangen door nieuwe exemplaren die op groengas rijden. "Het aardgastankstation en de aanschaf van auto's die op groen gas rijden, passen in het gemeentelijk streven om de ontwikkeling van duurzame kansen in Dongeradeel te stimuleren. In combinatie met de aanleg van een biogasringleiding wordt in de toekomst zelfs rijden op Dongeradeels groen gas mogelijk", aldus wethouder Albert van der Ploeg.

Bron: Gemeente Dongeradeel

Nieuwsarchief