Delfzijl krijgt unieke Bio Refinery

28 mei 2008

Op het industrieterrein in Delfzijl wordt een wereldwijd unieke Bio Refinery gerealiseerd. In totaal wordt er 1,5 miljard euro in geïnvesteerd gedurende een periode van 5 tot 10 jaar in tal van projecten waarbij biomassa tot energie wordt verwerkt.

Dit levert 500 directe en duizenden – vooral in de logistieke sector – indirecte banen op. Op termijn moet in Delfzijl op jaarbasis vijf miljoen toen biomassa worden verwerkt.

 

De plannen werden gisteren bekendgemaakt op het congres ‘Bouwen aan een Biobased Economy’ door directeur Richard van den Broek van Ecofys, onderdeel van Econcern. Het hart van Bio Refinery wordt gevormd door Bio MCN. Deze biomethanolfabriek staat er al, maar wordt stap voor stap klaargemaakt om synthetisch gras uit biomassa te kunnen draaien, De biomethanol – met 1 miljoen ton jaarcapaciteit wordt het de grootste biomethanolfabriek in de wereld – kan worden gebruikt in multifuel benzineauto’s, als loodvervanger in benzine, groene lijmgrondstof of drijfgas in spuitbussen.

 

Bij Bio MCM worden twee biomassa elektriciteitscentrales gebouwd. Wellicht wordt dit jaar al met de bouw van de eerste centrale, die stroom gaat leveren aan Aldel, gestart. Samen met ECN wordt ook nog een BO2GO torrefactie fabriek gebouwd.

Nieuwsarchief