Deelnemers DONG Energy Solar Challenge naar Monaco

23 sep 2013

Deelnemers van de DONG Energy Solar Challenge in 2014 racen van 10 t/m 13 juli 2014 mee in de Solar Grand Prix in Monaco. Deze zonnebootrace wordt voor de eerste keer georganiseerd door de Monaco Yacht Club. De zonnebootrace is voortgekomen uit de DONG Energy Solar Challenge en de nieuwe V20-klasse, die in samenwerking met jachtontwerper Vripack uit Sneek tot stand is gekomen. 

Het Private Energy SolarTeam, de winnaar van de DONG Energy Solar Challenge in 2010, heeft op uitnodiging van de Monaco Yacht Club en Vripack twee dagen intensief getest in de baai van Monaco en kwam enthousiast terug. ‘De golven zijn er hoger dan in Friesland. Ik moest harder werken om op mijn draagvleugels stabiel te varen, maar de 40 km/uur kon ik prima halen’, vertelt Gerard van der Schaar van het zonnebootteam. De Solar Grand Prix in Monaco bestaat uit drie onderdelen, een slalomwedstrijd, een sprintrace en een snelheidsrace.

Alle deelnemers uit de Challenge A, de Topklasse en de nieuwe V20-klasse van de DONG Energy Solar Challenge worden door de Monaco Yacht Club uitgenodigd om deel te nemen aan de Solar Grand Prix. De DONG Energy Solar Challenge wordt van 28 juni tot en met 5 juli 2014 voor de vijfde keer georganiseerd.

Nieuw element in de DONG Energy Solar Challenge is de V20-klasse. Met deze nieuwe internationale eenheidsklasse wordt de drempel voor deelname van met name scholen en internationale deelnemers verlaagd. De boten uit de V20-klasse worden ontworpen door jachtontwerper Vripack uit Sneek. Zij zijn al jaren deelnemer van de DONG Energy Solar Challenge. ‘De boten in de V20-klasse zijn allemaal gelijk op een paar strategische elementen na. Teams kunnen met behulp van optiepakketten, zoals draagvleugels of schroeven, extra’s aan de boot toevoegen, zodat ze een net iets snellere boot hebben dan de rest. Verder komt het vooral aan op tactiek, net zoals bij de Formule 1’, aldus Marnix Hoekstra van Vripack.

 

 

Nieuwsarchief