DSM gaat DSM Energy verkopen aan TAQA

29 jul 2009

Koninklijke DSM N.V. heeft vandaag bekend gemaakt dat er overeenstemming is bereikt met TAQA Abu Dhabi National Energy Company PJSC over de verkoop van DSM Energie Holding B.V. (2DSM Energy). De voorgenomen verkoop zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2009 worden afgerond.

In september 2007 kondigde DSM aan dat in verband met de versnelde strategische verschuiving naar Life Sciences en Materials Sciences een aantal activiteiten die niet passen bij de strategie zouden worden ontvlochten uit de organisatie en vervolgens verkocht. DSM's deelnemingen in olie- en gasopsporing en pijpleidingen behoren tot deze activiteiten.

DSM Energy neemt deel aan de opsporing en winning van aardolie en aardgas op het Nederlandse deel van het Continentale Plat. DSM heeft een belang tot 25% in olie en gas joint ventures in de vorm van een niet-operationele deelneming en bezit belangen in pijpleidingen, waaronder een belang van 40% in Noordgastransport dat gas transporteert dat offshore wordt geproduceerd door een pijpleidingsysteem van gasvelden in de Noordzee naar Uithuizen.

Rolf-Dieter Schwalb, Chief Financial Officer van Koninklijke DSM, gaf als toelichting: "De voorgenomen verkoop van de energie-activiteiten is een belangrijke nieuwe stap in DSM's versnelde transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences onderneming. Zoals eerder aangegeven, is er in een dergelijke onderneming geen plaats voor deelnemingen in olie- en gasopsporingsactiviteiten en pijpleidingen. Deze deelnemingen passen strategisch gezien veel beter bij TAQA. Ik wil alle medewerkers van DSM Energy bedanken voor hun niet aflatende inzet en de belangrijke bijdrage die zij hebben geleverd."

De voorgenomen verkoop is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende instanties en zal volgens de gebruikelijke procedures worden voorgelegd aan de ondernemingsraden. DSM Energy heeft zes werknemers in dienst. Al deze medewerkers zullen overgaan naar de nieuwe eigenaar.

TAQA Abu Dhabi National Energy Company PJSC is een wereldwijd opererend energiebedrijf. TAQA is het corporate vlaggenschip van de regering van Abu Dhabi. In Nederland nam TAQA in 2007 de installaties voor gasexploratie en -productie van BP Nederland over, inclusief de in het Nederlandse deel van het Continentale Plat en in het gebied rond Alkmaar gelegen onshore en offshore installaties en opslagfaciliteiten.

Bron: persbericht DSM

Nieuwsarchief