DMT bouwt één van de grootste biogasopwerkingsinstallaties in Nederland

08 jul 2011

DMT Milieutechnologie BV gaat één van de grootste biogasopwerkingsinstallaties realiseren bij afvalverwerker Attero te Wijster. Door de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie wordt circa 5 miljoen kubieke meter extra groen gas per jaar geproduceerd, genoeg voor de levering aan 2.500 gezinnen. Na de inbedrijfstelling begin 2012, gaat Attero vanaf de locatie Wijster dit groen gas invoeden op het netwerk van netbeheerder RENDO.

Groen gas dringt door als duurzame energiebron in onze maatschappij en zal een grote rol vervullen in de toekomst van de Nederlandse energiehuishouding. DMT te Joure is gespecialiseerd in de behandeling van biogas tot groen gas en heeft internationaal reeds tientallen installaties gerealiseerd. Om aan de specifieke eisen van Attero te voldoen is gekozen voor een DMT Carborex® PWS systeem waarvan de werking is gebaseerd op het hogedruk waterwasprincipe. Deze technologie maakt gebruik van het verschil in oplosbaarheid van kooldioxide en methaan in water bij een druk van ca. 10 bar. Deze bewezen techniek staat bekend om onder andere zijn betrouwbaarheid, eenvoudige bediening en is bovenal economisch gunstig door de lage operationele kosten. De DMT installatie zal starten met een capaciteit van circa 5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar, maar wordt zodanig gebouwd dat het eenvoudig is om de capaciteit te vergroten naar 7.5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar. Attero is op die manier in staat om de verwachte capaciteitsuitbreiding eenvoudig in te passen. DMT heeft het ontwerp van deze opwerkingsinstallatie inmiddels grotendeels afgerond en zal binnenkort beginnen met de bouw. Hiermee wordt één van de grootste biogasopwerkingsinstallaties in Nederland gebouwd.

De grondstof voor deze nieuwe groengasinstallatie is de natte organische fractie, die teruggewonnen wordt uit huishoudelijk restafval. Het natte organische deel wordt rechtstreeks verpompt naar de vergister: een 36 meter hoge reactor met een inhoud van 3500 kubieke meter. Hier zetten bacteriën de organische fractie om in biogas. Dit biogas wordt naar de nieuwe biogasopwerkingsinstallatie gepompt en daar opgewaardeerd tot groen gas. Attero heeft DMT Milieutechnologie BV ( DMT ) geselecteerd om deze biogasopwerkingsinstallatie te bouwen.

In Nederland is Attero marktleider in de productie en levering van groen gas. Jaarlijks produceert het bedrijf meer dan 15 miljoen kubieke meter groen gas, dat afkomstig is van de productielocaties Tilburg, Wijster, Nuenen en Groningen. Door de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie en een tweede biogasopwerkingsinstallatie te Wijster komt daar nog circa 5 miljoen kubieke meter extra groen gas per jaar bij, genoeg voor de levering aan 2.500 gezinnen. Na de inbedrijfstelling van de nieuwe vergistingsinstallatie en biogasopwerkingsinstallatie begin 2012, gaat Attero vanaf de locatie Wijster dit groen gas invoeden op het RENDO-netwerk.

Bron: DMT

Nieuwsarchief