Crone boos over uitstel energienorm

23 apr 2010

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden is het niet eens met het plan van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe om opschorting te vragen voor de strenge energienorm voor nieuwe woningen. Gisteren maakte zijn PvdA-partijgenoot gedeputeerde Hans Konst het uitstelverzoek bekend.

Het was de bedoeling dat de noordelijke energienorm op 1 juli dit jaar van kracht zou worden. In het Noorden zou een epc-norm van 0,5 gaan gelden, tegenover een norm van 0,8 landelijk. Woningcorporaties en aannemers hadden hier forse kritiek op omdat zij vreesden dat nieuwe woningen hierdoor veel te duur worden vanwege de extra investeringen in isolatie en duurzame energievoorzieningen. Konst wil nu eerst met de bouwsector praten om duidelijkheid te krijgen over deze extra kosten. Bovendien zou er onduidelijkheid zijn over de rekenmethode.

Volgens Crone is afspraak afspraak. Hij wijst erop dat het Noorden stevig gelobbyd heeft voor de strengere energienorm, en vindt dat je niet kunt terugkrabbelen als er een kabinetsbesluit ligt om de epc-norm te verlagen in het Noorden. Bovendien hecht hij veel waarde aan een voorlopersrol van Noord-Nederland wat betreft duurzame energie, en komt de norm volgens hem ook nog eens de werkgelegenheid ten goede.

De bouwsector is ondertussen verdeeld: er zijn ook partijen die wel degelijk voor een strengere noordelijke norm zijn. Het Rijk werkt ondertussen toe naar scherpere normen voor het hele land.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief