Consortium wil honderden miljoenen steken in bioraffinaderij

02 mrt 2011

Op het Chemiepark in Delfzijl moet de grootste en de meest duurzame bioraffinaderij te wereld komen. Dat wil een consortium aan bedrijven en organisaties, bestaande uit BioMCN, N.V. NOM, Linde Benelux, Siemens Nederland en Visser & Smit. Het consortium hoopt enkele honderden miljoenen euro’s subsidie van de Europese Commissie te krijgen. Energy Valley, de provincie Groningen, Groningen Seaports en de Gasunie steunen het plan.

De raffinaderij moet per jaar anderhalf miljoen ton afvalhout verwerken tot 500 miljoen liter biomethanol. Die biomethanol kan worden gebruikt als bijmengsel voor benzine.

In het Dagblad van het Noorden zegt Rob Voncken, directeur van BioMCN en aanjager van het plan, dat biomethanol de toekomst heeft. Temeer omdat het vanaf 2020 in Europa verplicht is dat tien procent van autobrandstof duurzaam is en de brandstof dus aangelengd moet worden met biomethanol. Er zou ook meer vraag naar biomethanol kunnen komen door de stijgende prijs van aardolie. Biomethanol kan ook worden toegepast in onder andere coatings, lijm en verf.

Op 7 mei wordt bekend of minister Maxime Verhagen het plan voordraagt aan de Europese Commissie. Dan wordt ook duidelijk of het kans maakt op de miljoenensubsidie uit Brussel.

Nieuwsarchief