Consortium investeerders Gemini windpark boven Schiermonnikoog rond

02 aug 2013

Het consortium van investeerders in het Gemini-windpark ten noorden van Schiermonnikoog is compleet. Het Canadese Northland Power Inc. is voornemens een belang van 55% te nemen in het 2,8 miljard euro kostende windpark. Daarmee heeft projectontwikkelaar Typhoon Offshore de eigen financiering rond.

Grootste offshore windpark

Samen met Northland Power (55% belang), Siemens Financial Services (20% belang), HVC (10% belang) en Van Oord (10% belang) start Typhoon (5% belang) in 2014 met de aanleg van het 600 Megawatt windpark op zee, dat vanaf 2016 2,5 TWh per jaar stroom moet leveren waarmee ongeveer 785.000 huishoudens kunnen worden voorzien. Dat is genoeg voor de drie noordelijke provincies. Gemini wordt een van ’s werelds grootste offshore windparken en de grootste van Nederland.

Energy Valley regio

De afgelopen jaren liep het project enige vertraging op, onder andere door afhakende investeerders. Volgens directeur Gerrit van Werven van de stichting Energy Valley is de voorgenomen investering van Northland een belangrijke stap voorwaarts in de realisatie van het Gemini-park. ‘Het park is niet alleen van belang voor de duurzaamheidsdoelstellingen van het kabinet, maar ook voor Noord-Nederland. Het levert een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van het Noorden als energieregio. We verwachten dat groot deel van de activiteiten voor de aanleg en het onderhoud van Gemini vanuit de Eemshaven zal plaatsvinden, wat goed is voor de positie van de Eemshaven als energiehaven. Deze offshore activiteiten sluiten perfect aan bij de investeringen die Groningen Seaports nu doet in de uitbouw van haven- en kaderuimtes specifiek voor de offshore business’, aldus Van Werven.

Northland Power Inc. bracht een persbericht uit dat hier te vinden is.

Nieuwsarchief