CEO Essent: ‘Nederland heeft de kolencentrale in de Eemshaven nodig’

20 sep 2011

De omstreden kolencentrale van RWE/Essent die wordt gebouwd in de Eemshaven maakt oudere kolencentrales die voor veel meer vervuiling zorgen overbodig. Dat schrijft de CEO van Essent, Peter Terium, in een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden. Volgens Terium, die tevens vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van RWE is, heeft de centrale een hoger rendement en een aanzienlijk lagere uitstoot dan bestaande kolencentrales. Bij de ingebruikname van de centrale in de Eemshaven zouden daarom een aantal oudere kolencentrales gesloten kunnen worden, zo betoogt hij verder.

De Essent-topman wijst op het feit dat, ondanks de ambitieuze Nederlandse doelstellingen voor duurzame energie, in de toekomst veruit het grootste deel van de Nederlandse energieproductie uit conventionele bronnen zal moeten komen. Daarom is het volgens hem zaak dit zo schoon en goedkoop mogelijk te doen met bijvoorbeeld efficiënte kolencentrales die ook biomassa kunnen verstoken. Als de centrale is afgebouwd, zal het één van de meest efficiënte kolencentrales in Europa zijn, die honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorziet, zo sluit hij de ingezonden brief af.

Terium reageert met het artikel op de heftige discussie rond de bouw van de centrale in de Eemshaven. Ondanks het intrekken van een aantal vergunningen en de daaropvolgende eis van Greenpeace om een bouwstop, mag RWE/Essent blijven doorbouwen. Volgens de Essent-topman blijven er echter twijfels over de noodzaak van kolencentrales, terwijl nog niet zo lang geleden het overgrote merendeel van de politiek nog positief stond tegenover de bouw hiervan.

Terium schrijft dat opeenvolgende kabinetten de bouw van kolencentrales hebben gesteund. Op basis van die steun hebben elektriciteitsmaatschappijen, waaronder RWE/Essent, miljarden geïnvesteerd.       

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief