Buis in zeewering Lauwersoog wel veilig

31 mrt 2010

De zeewering van Lauwersoog loopt geen gevaar door de gasleiding die door de dijk loopt. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Wetterskip Fryslân heeft laten doen. De aanleiding voor het onderzoek was de kritiek die advocaat Henri Sarolea uitte namens twee ondernemers uit Lauwersoog en Zoutkamp.

De gasleiding van de Nederlandse Aardgas Maatschappij (NAM) is nodig om gasvelden onder de Waddenzee te exploiteren en ligt in de binnenberm van de dijk. De ondernemers Jelle Bos van Camping Lauwersoog en Gert van der Broek van jachthaven Hunzegat in Zoutkamp hebben zich jaren verzet tegen de aanleg van de gasleiding. Ze vrezen ondermeer voor de veiligheid van de dijk wanneer er iets misgaat met de leiding.

Volgens advocaat Sarolea had er een leiding volgens de strengste veiligheidsnormen moeten komen vanwege de dijk. De NAM heeft voor een veldleiding gekozen. Uit het onderzoek van het Wetterskip Fryslân is gebleken dat de leiding geen extra risico’s voor de dijk met zich mee brengt. Ook ligt de leiding buiten de veiligheidszone van de zeewering.

Bron: Dagblad van het Noorden, 31 maart

Nieuwsarchief