Bouw hoogspanningsstation mijlpaal voor Eemshaven

28 jun 2011

TenneT, dat het landelijke elektriciteitsnetwerk beheert, opent vandaag een nieuw hoogspanningsstation in de Eemshaven. Het station, genaamd ‘Oudeschip’, is het beginpunt van een nieuwe 220 kilometer lange hoogspaningskabel tussen de Eemshaven en Diemen,. Door de opening van het nieuwe 380 kV-hoogspanningsstation kan een aanzienlijk deel van de elektriciteit die in de Eemshaven wordt geproduceerd, worden getransporteerd naar het westen en zuiden van Nederland. De verbinding met Diemen, die in totaal zo’n 1,2 miljard euro gaat kosten, moet in 2016 klaar zijn.

Naast TenneT bouwen RWE/Essent en Nuon op dit moment aan twee grote centrales van respectievelijk 1400 en 1600 MW. Ook zijn er plannen van Eemsmond Energie, een dochter van het Zwitserse Advanced Power AG, om een centrale van 1100 MW te bouwen. Bovendien komt in de Eemshaven Noorse elektriciteit aan land en worden er grote windmolenparken gebouwd.

De Eemshaven moet concurreren met de Maasvlakte en Borssele waar ook grote nieuwe centrales worden gebouwd. Al met al zal TenneT de komende tien jaar 4 tot 5 miljard euro steken in het Nederlandse hoogspanningsnetwerk.

Bron: ANP

Nieuwsarchief