Biomassa vergassingsfabriek in Emmen

14 nov 2007

Over 3 maanden moet duidelijk worden of er in Emmen een biomassa vergassingsfabriek komt. Het gaat om een demonstratie fabriek met een capaciteit van 10 megawatt. De producten die de fabriek gaat produceren zijn Elektriciteit, Warmte, Groen Aardgas en CO2 (2kooldioxide).

Het haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd door E kwadraat Advies BV en het Energieonderzoek Centrum Nederland  in samenwerking met stichting Energy Valley.

Het gaat om een Warmte/Kracht productie unit met daaraan gekoppeld een demonstratieplant, waarmee Groen Gas (2bio-SNG) wordt gemaakt. De fabriek moet gevoed worden met organische reststromen vanuit de gemeente en agrarische ondernemingen. Hierbij dient gekeken te worden naar financieel rendement en locatiekeuze.

De biomassa zal eerst in een vergasser worden omgezet in een brandbaar gas. Het grootste deel van dit gas zal in een nog nader te bepalen unit ingezet worden voor de productie van elektriciteit en warmte. Het resterende gas wordt gebruikt voor de productie van Groen Gas (2bio-SNG).

De Biomassa vergassingsfabriek zal ondernemers (2voornamelijk tuinders) in Erica en Klazienaveen voorzien van groene elektriciteit, warmte, CO2 en Bio-SNG. De combinatie met tuinders is ideaal omdat alle bovengenoemde producten nodig zijn in de tuinbouw.

Nieuwsarchief