Biogas slaat aan in Zuid-Zweden

21 dec 2009

In Zweden wordt steeds vaker biogas gewonnen uit afvalstoffen. Vooral waterbedrijven en boerenbedrijven maken gebruik van de nieuwe energie. Maar ook afval wordt steeds meer omgezet in biogas zoals biomethaan. Biogas is vooral populair omdat het goedkoper is dan benzine. Bovendien is de vraag naar auto’s die op gas rijden flink toegenomen.

De provincie Skäne in het Zuiden van Zweden is een regio waar het gebruik en de productie van schone energie aanslaat . Naar schatting 1500 auto’s rijden er op biogas terwijl de hele provincie ruim 25 biogasstations telt. Daar komt er als het aan energiemaatschappij EON Zweden ligt, nog een flink aantal bij. De West-Zweedse stad Malmö wil in 2010 maar liefst 70 werkende biogasstations realiseren.

De switch van fossiele brandstoffen naar milieuvriendelijke energie komt vooral voort uit de wens van Zweden om de door hen zelf gestelde milieudoeleinden te halen. Zo wil het Scandinavische land volgend jaar maar liefst de helft van alle huishoudelijke afval converteren in biogas. Dit gas zal vervolgens vooral gebruikt worden voor het openbaar vervoer. De Zweedse regering investeert de komende jaren vijftien miljoen euro in de productie van biogas.

Bron: European Energy Review

 

Nieuwsarchief