Bestuur Noord-Nederland moet harder inzetten op sterke positie als energieregio

08 okt 2007

Als Noord-Nederland zich wereldwijd wil profileren als dé energieregio, dan moeten bestuurders duidelijker maken welke voordelen het gebied voor investeerders biedt. Dat stelde hoogleraar duurzame energie Catrinus Jepma van de Rijksuniversiteit Groningen vrijdag in de SER Noord-Nederland.

De voordelige uitgangspositie heeft Noord-Nederland volgens Jepma te danken aan de beschikbaarheid van het Groningen-veld bij Slochteren, de mogelijkheid om de leeg geproduceerde gasvelden te benutten voor opslag, en het feit dat  een derde van de nationale elektriciteitsproductie na de nieuwbouw van kolencentrales in de Eemshaven.

Ook Willem Smink, oud-wethouder van Groningen en ruimtelijke ordening-specialist aan de SER Noord-Nederland, meent dat er door de noordelijke overheden meer werk moet worden verzet om van dit gebeid echt dé energieregio te maken. Ook vindt hij dat er meer geld nodig is, en vraagt hij zich bovendien af of iemand al nagedacht heeft over de ruimtelijke gevolgen als dit initiatief een succes wordt en uitgroeit tot banenmotor. “De zeehavens in Groningen zijn nu alleen via een karrenspoor bereikbaar”, aldus Smink.

Nieuwsarchief