Bedrijven Waddenregio willen subsidie voor zonne- en windenergie

02 apr 2008

 

Een 32-tal bedrijven uit de Waddenregio heeft de handen ineen geslagen om subsidie aan te vragen in het kader van de op 1 april gestarte SDE-regeling (2Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) van het rijk. Het gaat om zon-PV systemen (2zonnepanelen) en kleine windmolens. De groep bedrijven bestaat onder andere uit landbouwers, fruittelers, campings, zeilscholen, een bierbrouwer en een visser. Met allen hetzelfde doel: financiële ondersteuning bij de toch prijzige aanschaf van duurzame energie systemen.

MEA-adviesburo uit Dronrijp, in samenwerking met de Waddengroep uit Buitenpost, verzorgt voor hen de aanvraag uit de SDE-regeling. Daarnaast is het adviesburo ook in onderhandeling met leveranciers van dergelijk energiesystemen om groepskortingen te verkrijgen. Deze regeling omvat, naast zonnepanelen en kleine windmolens, ook subsidiemogelijkheden voor duurzame energie uit biomassa, biogas en afvalverbranding. De subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst. 

De samenwerking tussen de ondernemers is een goede stap in de richting van bijvoorbeeld een inkoopcoöperatie. Zo’n coöperatie heeft tot doel de inkoop te regelen van allerlei duurzame energievoorzieningen en subsidieaanvragen te verzorgen. Een goed voorbeeld van een dergelijke coöperatie is Texel Energie voor energiegebruikers op Texel. Elk lid van deze Texelse organisatie heeft recht op korting op de energieprijs en heeft invloed op het beleid. Zij richt zich op de inkoop, de verkoop en productie van groene stroom waarbij zij geen winstoogmerk heeft. 

De samenwerking tussen de bedrijven uit Noord-Holland, Friesland en Groningen, MEA-adviesburo en de Waddengroep is ontstaan door het project ‘Streekstroom’. In dit project hebben de bedrijven een globaal advies gekregen hoe te besparen op de energiekosten en welk duurzaam energiesysteem het beste bij hen past.  In Noord-Holland is het project nog gaande en in Friesland en Groningen inmiddels afgerond.

Nieuwsarchief