Bedrijfsleven teleurgesteld over afblazen Co2-opslag

15 feb 2011

Het bedrijfsleven in Noord-Nederland is teleurgesteld in het besluit om geen proef te houden met ondergrondse CO2 opslag. “Als het Noorden serieus genomen wordt als Energy Valley ontkomt de minister niet aan overleg over een alternatief”, aldus vanmidag VNO-NCW Noord en MKB Noord. Hieronder de persverklaring integraal.

‘We zijn zeer teleurgesteld dat de minister Co2-opslag in Noord Nederland geen kans geeft’ aldus Lambert Zwiers, directeur van VNO-NCW Noord. Het bedrijfsleven is altijd warm voorstander geweest van een demonstratieproject in het Noorden.

Eenzijdig

Wat de ondernemers het meest teleurstelt is het feit dat er geen werkelijke discussie over de voor- en nadelen van Co2-opvang heeft kunnen ontstaan. ‘Er wordt nu eenzijdig gekeken naar veiligheid’, aldus Ron van Gent, regiodirecteur van MKB-Nederland Noord. ‘Maar er is heeft geen serieuze dialoog met alle belanghebbenden plaatsgevonden waardoor er ook geen degelijk en goed begeleid debat over voor- en nadelen heeft kunnen ontstaan’. ‘Dan wordt er puur op basis van angst en emotie een stemming ontwikkeld die door de minister is vertaald dat er geen draagvlak voor Co2- opslag zou zijn’.

Korte termijn politiek

Dat minister Verhagen een demonstratieproject voor Co2-opslag binnen twee maanden van tafel veegt, waarschijnlijk met het oog op de Statenverkiezingen is niet chique. ’Het geeft blijk van korte termijn politiek en dat is slecht voor Nederland. En voor Noord Nederland als energieregio in het bijzonder stelt Zwiers.

Met het besluit van Verhagen ontstaan grote zorgen hoe het nu verder moet met de Co2- problematiek en het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland. Minister Verhagen moet nu op de kortst mogelijk termijn overleg met het Noorden aangaan over een alternatief scenario aangaande het niet doorgaan van Co2-opslag. Als het Noorden serieus genomen wordt als Energy Valley ontkomt de minister niet aan deze verantwoordelijkheid.

 

Nieuwsarchief