Bedrijfsleven Eemshaven wil met energie-opleiding kennisgat vullen

16 jul 2010

Het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs moet nauwere banden krijgen met innovatieve bedrijven. Daartoe worden Centra voor Innovatief Vakmanschap (Civ) opgericht in het MBO en Centres of Expertise in het HBO, zo schrijven staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW en minister Van der Hoeven van Economische Zaken (beiden demissionair) deze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De SBE (Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta) en MKB Noord zien kansen om in de Eemsdelta een energiegerelateerd Civ op te richten.

Het kabinet stelt van 2011 tot en met 2015 in totaal EUR 28 mln beschikbaar. In de Eemshaven dingen ondernemers graag mee naar dat geld. Daar dreigt het gat tussen vraag en aanbod van personeel snel groter te worden, zo constateert Ron van Gent van MKB Noord. "Het aantal vooral op energie gerichte bedrijven schiet als paddestoelen uit de grond. Dat vraagt om goed opgeleid personeel. Vooral aan MBO'ers is behoefte." Zo'n Civ zou volgens Van Gent een uitstekend instrument zijn om dat gat te vullen.

De SBE leidt het project om zo'n Civ op te zetten. Als het aan SBE-directeur Cor Zijderveld ligt, wordt zo weinig mogelijk tijd verloren. "We gaan binnenkort onderzoeken of er een businesscase ligt. Daar is al geld voor beschikbaar. In 2011 zouden het centrum klaar moeten zijn." Zijderveld durft nog geen schattingen te maken van het kostenplaatje. "Een nieuw onderkomen zal waarschijnlijk niet nodig zijn, omdat we aan kunnen haken bij een bestaand Regionaal Opleidingscentrum in Delfzijl. Daar kan al een opleiding voor procesoperator in de energiesector worden gevolgd."

Bron: Energeia

Nieuwsarchief