Basisschoolkinderen bezoeken Eemshaven

05 nov 2012

Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool De Tiggeldobbe uit Winsum brachten maandagmiddag in de Eemshaven een luidruchtig ‘saluut’ aan de wind. De leerlingen waren op uitnodiging van de provincie Groningen en RWE/Essent in de Eemshaven aanwezig bij het ‘saluut’ dat gebracht werd bij twee nieuwe windturbines. De door RWE/Essent gebouwde turbines leveren een vermogen van elk zes megawatt. De turbines zijn geplaatst om ervaring op te doen met de bouw, beheer en exploitatie. De turbines dienen uiteindelijk gebouwd te worden in een door RWE gepland windpark-op-zee Nordsee Ost.

Onder aanvoering van CEO van Essent N.V., Erwin van Laethem en gedeputeerde van de provincie Groningen, William Moorlag werd in de Eemshaven een symbolisch saluut gebracht door de kinderen van de basisschool uit Winsum. De kinderen volgden in de ochtend een programma van het Seaport Experience Center waarbij jeugdigen op een speelse manier met het werken in de techniek in aanraking komen. ‘s Middags namen ze  een kijkje in de Eemshaven bij onder andere het windmolenpark in het havengebied.

De topman van Essent, van Lathem, wees erop dat de twee nieuwe turbines een prachtig voorbeeld zijn technologische ontwikkeling in deze sector. Vergeleken met 20 jaar geleden zijn de molens een factor 40 verbeterd. Ook stipte van Lathem aan dat voor de ontwikkeling van duurzame energie er een stabiel rijksbeleid nodig is.

William Moorlag wees op de gunstige ligging van de Eemshaven vooral ten opzichte van de boven de Waddeneilanden geplande Nederlandse maar ook Duitse off shore windparken. Moorlag schetste dat de toekomst van windenergie, naast de windparken op land, gezocht moet worden op zee.  Hij verwacht veel werkgelegenheid aan te kunnen trekken door het bouwen en onderhouden van windparken op zee. De Eemshaven is hierbij een belangrijkste troef.

Nieuwsarchief