Avebe krijgt miljoenensubsidie voor biogasproject

23 mrt 2012

Aardappelverwerkingsbedrijf Avebe heeft van de Drentse gedeputeerde Tanja Klip een subsidie gekregen van 3 miljoen euro voor het produceren van biogas. Het biogas wordt geproduceerd door reststromen van de zetmeelgigant te vergisten. Avebe verwacht jaarlijks 18 miljoen kuub biogas te kunnen produceren. Dat is ongeveer net zoveel als de productiecapaciteit van Suiker Unie, die ook bezig is met de realisatie van een vergister. De vergister van Avebe kost in totaal 33 miljoen euro.

De subsidie maakt deel uit van het programma Green Deals, een van de afspraken tussen het rijk en bedrijven met groene plannen. De provincie mag een deel van de rijksgeld besteden aan groene initiatieven in de regio. Suiker Unie kreeg eenzelfde bijdrage uit de subsidiepot.

Avebe produceert zetmeel en hoogwaardige eiwitten uit aardappelen. Vergisting van het vruchtwater dat tijdens dit proces vrijkomt, geeft biogas en een mineraalrijke substantie die heel goed als mest kan dienen. Volgens financieel directeur Ed Kraaijenzank past de productie van biogas helemaal binnen de duurzaamheidsambities van Avebe. ‘Belangrijk is om zuinig met grondstoffen en energie om te gaan. Dat doen wij door de aardappel steeds verder te verwaarden. De vergisting is een volgende stap die biogas levert, onze CO2-uitstoot beperkt en onze energierekening gaat fors omlaag’, zegt hij.

Noord-Nederland wil in 2015 zo’n 200 miljoen kuub groen gas/biogas maken en in 2020 moet dat 500 tot 750 miljoen kuub zijn.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief