Attero produceert 100 miljoenste kuub groen gas in Wijster

26 jan 2011

Op zijn verwerkingslocatie Wijster heeft Attero in de afgelopen week de 100 miljoenste kubieke meter groen gas geproduceerd en in het regionale aardgasnet gepompt. Het bedrijf wint het gas uit de op de locatie gelegen stortplaats. Dit zogenoemde stortgas wordt behandeld in een aparte installatie en opgewerkt tot gas van aardgaskwaliteit. De productie van groen gas in Wijster startte in 1989.

Groen gas wordt steeds belangrijker bij de verduurzaming van de energievoorziening in ons land. Het heeft dezelfde gebruikskenmerken als aardgas en kan ook dienen als transportbrandstof. Groen gas is duurzaam, omdat het niet - zoals aardgas - van fossiele oorsprong is.

Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland. Op jaarbasis kan het bedrijf ruim 17 miljoen kubieke meter produceren op zijn locaties Groningen, Wijster, Tilburg en Nuenen. Binnenkort start in Wijster bovendien de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie voor organisch afval. Daaruit kan jaarlijks nog eens 5 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd worden.

Attero werkt in Noord-Nederland samen met Energy Valley aan de realisatie van zogeheten groen gas hubs. Dit zijn centrale opwerkingsinstallaties, waar het biogas van regionale producenten zoals mestvergisters, opgewerkt wordt tot groen gas. Door zo samen te werken bereiken de betrokken partijen schaalvoordelen en worden productiekosten beperkt.

De stortplaats in Wijster is bijna 90 hectare in omvang en levert jaarlijks miljoenen kubieke meters biogas of stortgas. In 2009 is de gaswinning in Wijster volledig geautomatiseerd. Sindsdien meet moderne apparatuur de kwaliteit van elk gasveld voortdurend. Ook is de opwerkingsinstallatie gemoderniseerd en aangepast aan de afnemende gasproductie. Die vermindert jaarlijks met ruim 10 procent.

Nieuwsarchief