Ameland krijgt grootste zonnepark van Nederland

02 okt 2013

Het grootste zonnepark van Nederland komt op Ameland. Bij het vliegveld van Ballum komt een gebied van 10 hectare, net zo groot als vijftien voetbalvelden, vol te staan met panelen van 2 meter hoog. Bedrijven en particulieren op het eiland moeten zorgen voor de financiering van het park.

Juist voor eilanders is het moeilijk om panelen op hun dak te leggen, omdat het dorpsgezicht meestal beschermd is. Het gezamenlijk investeren in het zonnepark is daarom een uitkomst.

Voor de realisatie van het park is 7 miljoen euro nodig. Ongeveer de helft van dat bedrag is al binnen bij de gemeente Ameland, de initiatiefnemer. Het is de bedoeling dat de provincie en het Waddenfonds gaan zorgen voor de rest van het geld.

Als het geld binnen is, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Als dat lukt, moet het park komende zomer al in bedrijf zijn. Het park gaat dan 6 megawatt aan energie opwekken en dat is ongeveer 20 procent van de energiebehoefte van het eiland. Dat is al zes keer zoveel als bij het huidige grootste zonnepark in Nederland.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief