Algenbedrijf AquaPhyto uit Zeewolde wil grootschalige kweek microalgen in Noorden

06 jun 2008

De kans is groot dat er binnen afzienbare tijd een bedrijf voor de grootschalige kweek van micro-algen komt in Friesland of Groningen. In dezelfde week dat Akzo Nobel bekend maakte dat er in Delfzijl een proef komt met de productie van algen voor energieopwekking, maakte het bedrijf AquaPhyto bekend op zoek te zijn naar een locatie in het Noorden voor de algenkweek. Alleen gaat het in dit geval niet om algen voor energieopwekking, maar om algen die kunnen dienen als voedsel voor schelpdieren die op land worden gekweekt.

Het initiatief werd donderdag 5 juni bekend gemaakt tijdens een congres van Energy Valley in het Karmel Klooster in Drachten. Het betrof een druk bezocht congres over de toekomst van de algenteelt in Nederland.

AquaPhyto behoort samen met Ingrepro tot de weinige producenten van algen in Nederland. AquaPhyto is gevestigd in Zeewolde en werd in 2005 opgericht door directeur Robert Baard. Opmerkelijk is dat deze eerder werkzaam was als wetenschappelijk medewerker in Amsterdam en methoden zocht om algen te bestrijden. Maar tijdens zijn loopbaan raakte hij steeds meer onder de indruk van algen. “Ze zitten vol vitaminen, gezonde vetzuren, zetten CO2 om in zuurstof en zijn geschikt als biobrandstof”, aldus Baard.

Het bedrijf heeft in Flevoland nu bassins waarin verschillende algen worden gekweekt. De algen worden gebruikt voor onderzoek, maar ook voor de productie van diervoeders. In de toekomst wil het bedrijf ook algen produceren voor Zeeuwse mossel- en oesterkwekerijen.

Het Japanse Tejin heeft inmiddels miljoenen geïnvesteerd in AquaPhyto, omdat het ook wil weten hoe algen kunnen worden gebruikt voor de productie van biodiesel. Maar het kan nog wel vier jaar duren voordat het bedrijf biodiesel uit algen gaat winnen.

Maar wel wil het bedrijf dus nu al op grootschalige wijze algen kweken voor schelpdieren. “We willen graag naar het Noorden ook omdat er zeewater in de buurt is. We hebben een samenwerking met visbedrijf Prins&Dingemans dat de algen wil gebruiken voor schelpdieren of gamba’s die ze kweken’.AquaPhyto heeft momenteel vijf locaties op het oog, waar een uit gekozen gaat worden. ‘We willen starten met een locatie van een hectare en groeien naar vijf hectare. Hopelijk kunnen we in 2009 van start met de grootschalige kweek van maritieme algen in het Noorden. We hopen er 15 tot 25 ton algen per hectare te kunnen gaan produceren, en wanneer we de techniek nog beter onder controle hebben, misschien wel 50 ton per hectare”.

Nieuwsarchief