Aardwarmtekorven uit het Groningse Schildwolde

29 jul 2013

In het Groningse Schildwolde heeft ondernemer Jan Vegter een nieuwe manier van duurzame energie op de Nederlandse markt gebracht. Het gaat om in Duitsland ontwikkelde aardwarmtekorven die, wanneer ze eenmaal onder de grond liggen, zorgen voor gratis warmte van woningen.

Vegter is ondernemer en heeft een leidinggroothandel in Groningen. Zijn  leidinggroothandel was zo enthousiast over de aardwarmtekorf dat het bedrijf in 2008 de Duitse importeur benaderde om het alleenverkooprecht in Nederland te verkrijgen. Dat is gelukt en Jan Vegter was daarmee de eerste Nederlander die het systeem daadwerkelijk in de tuin van zijn vrijstaande nieuwbouwwoning liet aanleggen. Het ging om acht aardwarmtekorven die ervoor moesten zorgen dat hij en zijn vrouw er zonder gasaansluiting toch warmpjes bij zouden zitten.

Ze bestaan uit met speciale vloeistof gevulde buizen en liggen een paar meter onder de grond. Deze simpele oplossing lijkt problemen van andere systemen in een klap te tackelen. Zo liggen de korven op een diepte van maximaal vijf meter, waardoor er geen vergunning nodig is om ze te mogen plaatsen. Tegelijkertijd liggen ze op minimaal twee meter diepte, waardoor ze niet kunnen bevriezen en het ook mogelijk is om op de bovenliggende grond beplanting aan te leggen. Een ander voordeel is dat het plaatsen van de korven en de aansluiting aan de warmtepomp doorgaans binnen een dag kan worden gerealiseerd.

“De afgelopen twee jaar hebben we ons huis probleemloos kunnen verwarmen. We hoeven er eigenlijk niet naar om te kijken. Toch check ik regelmatig welke temperatuur de korven hebben. In de winterperiode zie je dat de bodemtemperatuur langzaam afkoelt, maar net als de ‘warmtebatterij’ op z’n eind lijkt te zijn, zorgt de voorjaarszon weer voor nieuwe warmte. Omdat de korven niet zo diep liggen, heeft de zon dus echt invloed op die temperatuur. Dat effect heb je niet als je een verticale boring laat doen en gebruikmaakt van een aardwarmtesonde.”

Toch staat het systeem relatief nog wat inde kinderschoenen, en duurt het wel even voor de investering is terug verdiend, aldus Vegter.De terugverdientijd hangt volgens hem af van de bodemgesteldheid, het soort woning, de mate van isolatie en het gebruik van de bewoners, maar men moet er volgens hem rekening mee houden dat het wel een flink aantal jaren zal duren voordat het systeem zichzelf heeft terugverdiend.

 

 

Nieuwsarchief