Aardgasvondst Noordzee goed nieuws voor kleine velden-beleid

10 jul 2013

De vondst van aardgas in het meest Noordelijke gedeelte van de Nedrelandse Noordzee is goed nieuws voor het zogenaamde 'kleine veldenbeleid'. Dat beleid houdt in dat de Groningse gasbel zo veel mogelijk wordt gespaard door eerst kleinere velden leeg te pompen. De vondst in de Noordzee betekent dat de totale omvang van de kleine velden weer groter kan worden ingeschat.

Daarin staat dat de vondst van het aardgas is te danken aan nieuwe 3D-modellering. Het gebied was namelijk al eens onderzocht op de aanwezigheid van aardgas, maar toen werd er weinig bijzonders ontdekt. "Maar nieuwe 3D-modellering biedt een vele dynamischer blik op de ondergrond. Dat levert nieuwe inzichten op", zegt woordvoerder Sander van Rootselaar van EBN in het artikel. EBN is de Utrechtse BV die namens de staat participeert in olie- en gaswinning op het Nederlands grondgebied.

Volgens het artikel is de nieuwe gasbel bij lange na niet zo groot als de Slochteren-bel, maar interessant genoeg om te gaan winnen. Slochteren bevatte ooit 2800 miljard kubieke meter aardgas. Het nieuwe gebied in de Noordzee zou goed zijn voor "vermoedelijk tientallen velden van pakweg 5 miljard kubieke meter".

Dat zou dan misschien 100 miljard kubieke meter kunnen zijn. Dat is toch een stevige hoeveelheid, omdat er in Nederland jaarlijks 80 miljard kubieke meter wordt gewonnen, waarvan 50 miljard in Groningen, en 30 miljard uit kleinere velden in vooral de Noordzee.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief