Aanleg Nord Stream start in april

15 feb 2010

In april wordt gestart met de aanleg van de Nord Stream, de gasleiding die Nederland met Duitsland en Rusland zal verbinden. Het is de bedoeling dat de aanleg van de leiding in september 2011 voltooid is. 

De Russische premier Poetin heeft dit gezegd tijdens een bijeenkomst met hoofddirecteur Marcel Kramer van de Nederlandse Gasunie in Groningen. Hier vertelde Poetin ook dat het belangrijk is dat de Gasunie deelneemt aan het project, gezien de goede kennis en ervaring van het bedrijf. De Gasunie zal 9 procent van de ruim zeven miljard euro kostende project voor rekening nemen. De overige kosten nemen het Duitse energieconcern E.ON Ruhrgas,  Basf/Wintershall en het Russische gasbedrijf Gazprom voor hun rekening.

De gasleiding wordt aangelegd om de toekomstige voorzieningszekerheid in Europa te vergroten. Voor (Noord-)Nederland is de aanleg belangrijk, omdat dit bijdraagt aan hun streven uit te bouwen tot een aardgasknooppunt in Noordwest-Europa. Het gas dat in Nederland binnenkomt, kan weer doorgestuurd worden naar andere landen in Europa. Naast de aanleg van de Nord Stream wordt het leidingennet in Nederland ook vergroot, zodat Nederland gasstromen vanuit het buitenland kan transporteren.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Nieuwsarchief