2,3 miljoen euro voor intelligent energienet Hoogkerk

08 feb 2012

PowerMatching City II krijgt 2,3 miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om het intelligente energienet in het Groningse dorp Hoogkerk voort te zetten en uit te breiden. Hoogkerk liep al voorop met de aanleg van het net in 2009 – het eerste ter wereld – maar PowerMatching City I blijkt nu ook een voorbeeld te zijn voor 11 proefprojecten in heel Nederland. Bij een intelligent energienet gaat het om het opwekken en uitwisselen van schone energie door huishoudens, installaties en voertuigen. Het doel is te onderzoeken hoe het duurzame elektriciteitsnetwerk van de toekomst eruit ziet, inclusief benutting van lokaal opgewekte energie. Op het congres Groen 2012 op 23 februari in Leeuwarden kunnen bedrijven, woningcorporaties en gemeenten in gesprek gaan met initiatiefnemers van een aantal proefprojecten en kijken welke kansen er voor hen liggen op het gebied van slimme netten.

Voor Hoogkerk betekent Powermatching City II een nieuwe straat – nog eens 20 tot 50 huishoudens – die meedoet aan het proefproject, nadat eerder al 22 huishoudens deelnamen. Ook wordt het aantal elektrische voertuigen (EV’s) flink uitgebreid met zo’n 20 voertuigen, en komen er 2 slimme distributietrafo’s die de opgewekte, schone energie efficiënt verdelen. Frits Bliek, specialist ‘smart energy’ van energiekennisbedrijf KEMA: “Het slimme van het systeem zit in het feit dat de vraag aangepast wordt aan het aanbod. Als de zon flink schijnt, wekken we veel op en kunnen we dus ook veel gebruiken of invoeden in het bestaande elektriciteitsnet. Op dat moment kun je dus een was draaien. De wasmachine, of de meter die daarop zit, zorgt ervoor dat het apparaat start.” PowerMatching City I verliep zo succesvol dat de gemeente Meppel al een nieuwbouwwijk, Nieuwveense Landen, op dit model baseerde.

Kansen voor bedrijven

PowerMatching City II heeft tot doel een aantal zaken verder te onderzoeken, zoals de rol van het energiebedrijf, en de wensen en behoeften van consumenten. Zo kan de prijs van duurzame energie elke minuut anders zijn, afhankelijk van vraag en aanbod. Dat vraagt een nieuwe manier van werken van energiebedrijven. Bliek: “Consumenten willen niet de hele dag bezig zijn met energie, ze willen gewoon een apparaat gebruiken dat van zichzelf zuinig is.” PowerMatching City II kent ook een ‘demonstratiespringplank’: bedrijven krijgen er de kans om hun producten en diensten te testen. Een voorbeeld daarvan zijn de computerchips van NXP die worden gebruikt voor het opladen van elektrische scooters.

Groen 2012: Bouwen aan groene business

Wilt u meer weten over PowerMatching City en de kansen van een intelligent energienet voor uw bedrijf, woningcorporatie of gemeente, kom dan naar Groen 2012. Na een plenaire sessie over slimme netten in Hoogkerk, Zeewolde en Zaanstad, is er ruimte om in een een-op-een gesprek (matchmaking) door te praten met een (of meerdere) trekkers van deze proefprojecten. U gaat naar huis met nieuwe kennis over intelligente netten en businesskansen in de nabije toekomst. Ook biedt Groen 2012 u nog veel meer informatie over duurzaam bouwen en wonen, groen gas, en slim omgaan met energie. Het congres wordt georganiseerd door Club 2025, stichting Energy Valley en Agentschap NL. Deelname kost 145 euro. Ga voor meer informatie en aanmelden naar http://www.groen2012.nl/.

Nieuwsarchief