16e Duurzame Dinsdag

02 sep 2014

Op dinsdag 2 september is het voor 16e keer Duurzame Dinsdag. Wilma Mansveld, staatssecretaris  van Infrastructuur en Milieu, krijgt de Duurzame Dinsdagkoffer met meer dan 250 duurzame ideeën uit de samenleving. Een jury reikt prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland. Daarnaast is er een Duurzaam Lintje voor een aantal personen die zich bijzonder inspannen voor een duurzame samenleving. Doel van deze dag is om duurzame initiatieven uit de samenleving te stimuleren en om bij het Kabinet aandacht te vragen voor duurzaamheid.

Duurzame Troonrede

Voor de derde keer zal de ‘Duurzame Troonrede’ worden uitgesproken door de huidige nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100, Urgenda directeur Marjan Minnesma. Begin dit jaar presenteerde zij het Urgenda rapport Nederland over 100% duurzame energie in 2030. Daarin staat hoe het vijf keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken. Zo’n scenario blijkt goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet, schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een motor voor innovatie. Er wordt duidelijk beschreven hoe dit te realiseren is door bijdragen van bedrijven, burgers, overheden en maatschappelijke organisaties.

Duurzaam Lintje

Dit jaar zijn er veel concrete initiatieven op gebied van voedsel en deeleconomie. Een deskundige jury bepaalt wie in aanmerking komt voor de prijzen en wie een Duurzaam Lintje krijgen. De prijzen van Duurzame Dinsdag dienen ter ondersteuning van de uitwerking van de initiatieven. De volgende prijzen worden op 2 september uitgereikt: GasTerra Energie prijs, Lidl Voedsel prijs, Duurzame Dinsdag prijs en Climate-KIC Runner-up prijs.

Nieuwsarchief