‘Waddenzee zout genoeg voor stroomopwekking’

14 jun 2011

De Waddenzee is wel degelijk zout genoeg voor de opwekking van stroom door middel van osmose als het in contact komt met zoet IJsselmeerwater. Dat betoogt Pieter Hack, directeur van het bedrijf Redstack uit Leeuwarden, in de Leeuwarder Courant in reactie op de conclusie van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk. Volgens deze commissie, onder leiding van Ed Nijpels, zou het waddenwater niet zout genoeg zijn.

De directeur van Redstack, dat samen met waterinstituut Wetsus plannen heeft voor een onderzoeksopstelling op de Afsluitdijk, wijst er echter op dat de commissie zich ten onrechte baseert op bevindingen met een Noors systeem voor stroomopwekking door middel van osmose. Volgens Hack is het systeem dat Redstack heeft ontwikkeld minder gevoel voor het zoutgehalte in het water en is een lager zoutgehalte dus geen obstakel voor het opwekken van energie.

Voor Redstack komt de conclusie van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk op een bijzonder slecht moment. Zowel het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) als de provincie Friesland staan voor de beslissing of zij ieder 1,5 miljoen euro bij gaan dragen aan de bouw van de onderzoeksopstelling op de Afsluitdijk. Het bedrijf zelf draagt 3 miljoen bij aan het project.   

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief