‘Verontwaardiging over standpunt CCS onterecht’

29 jan 2010

Het is onterecht dat de provincies Groningen en Drenthe verontwaardigd zijn over het feit dat Friesland geen ondergrondse CO2-opslag (CCS) wil. Dat zegt gedeputeerde Adema. Hij meent dat de twee provincies al lang op de hoogte waren van het afwijkende standpunt van Friesland.

Friesland wil geen CCS omdat dit volgens de provincie niet bijdraagt aan de oplossing van de uitstoot. Sterker nog, volgens Adema werkt het remmend op het verminderend van de uitstoot, omdat commerciële bedrijven als Shell erin gaan participeren. Daar komt bij dat het ook nog eens flink veel geld gaat kosten, wat volgens Adema beter geïnvesteerd kan worden in het aanpakken van de bron.

De FNP en de SP zijn het eens met het standpunt van de Friese Gedeputeerde Staten. Zij willen liever dat de uitstoot van CO2 op een natuurlijke manier wordt verminderd, door bijvoorbeeld bomen aan te planten. Toch is de discussie in Friesland nog niet ten einde, want de PvdA meent dat de plannen toch wel doorgaan als de minister zegt dat dat moet, omdat het Rijk nou eenmaal degene is die het bepaalt. En het CDA wil eerst resultaten van proeven met CCS afwachten.

Bron: Friesch Dagblad

Nieuwsarchief