Zonnestroomvermogen in Nederland nadert 1 GWp

16 jul 2014

In het eerste halfjaar van 2014 zijn bijna 38.000 nieuwe zonnestroominstallaties bijgeschreven in het Productie-installatie Register (Pir) van de regionale netbeheerders. Het totale vermogen dat nu in dat register staat, komt op 762 MWp (megawattpiek), een groei van 111 MWp in drie maanden tijd. Niet alle PV-installaties in Nederland zijn echter geregistreerd bij de netbeheerders. De schattingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat ergens rond deze zomer het totale geïnstalleerde zonnestroomvermogen in Nederland de grens van 1 gigawattpiek (is 1000 megawattpiek) overschrijdt.

Via de website energieleveren.nl kunnen particulieren en bedrijven sinds eind 2011 hun eigen productie-installaties voor duurzame energie registreren. De netbeheerders hopen op die manier zoveel mogelijk zicht te houden op waar teruglevering van energie plaatsvindt, maar compleet is het beeld niet. Registratie bij het Pir is namelijk niet verplicht, en een ander verplicht register waar productie-installaties gemeld moeten worden is er ook niet.

Het CBS meldde in mei dat eind 2013 al 722 MWp in Nederland was bereikt, maar ook dat is een schatting. Volgens de gegevens van de netbeheerders is daar sinds januari 171 MWp bijgekomen, waarmee het vermogen op minimaal 893 MWp komt. De nieuwe installaties die sinds 1 januari niet bij het Pir werden aangemeld, zijn in dat cijfer nog niet meegenomen. Het is onmogelijk om het exacte moment aan te wijzen, maar zeer binnenkort zal het werkelijke vermogen de mijlpaal van 1 GWp dus gaan bereiken, als dat niet al gebeurd is.

Woonbron plaatst 3.000 panelen per jaar

Eneco en woningcorporatie Woonbron hebben maandag een overeenkomst getekend waarin zij afspreken jaarlijks zo'n 3.000 zonnepanelen te plaatsen op huurwoningen van Woonbron. Eneco regelt de installatie en garandeert gedurende twintig jaar een goede werking van de panelen, Woonbron doet de investering. Woonbron heeft 46.000 woningen en 3.000 andere gebouwen in bezit in Rotterdam, Delft, Dordrecht en Spijkenisse.

 

Bron: Energeia.nl

Foto: Energievergelijken.nl

Nieuwsarchief