Zonnepanelentest voor nieuwe gebouw Energy Academy Europe

18 dec 2014

Op het Zernike terrein in Groningen wordt een nieuw pand gebouwd voor Energy Academy Europe. Het gebouw is zeer energie-efficiënt en zal zoveel mogelijk in zijn eigen stroomvoorziening  voorzien. Een speciaal PV-dak zal het grootste aandeel in stroom leveren. De fotovoltaïsche cellen, ook wel PV-cellen genoemd, is de meest bekende en het meest gebruikte type zonnecel.

De zonnepanelen worden in een ongebruikelijke, multifunctionele wijze gemonteerd op dit speciale dak. Enerzijds zullen ze energie opwekken, anderzijds zullen ze energie besparen omdat ze verticaal in bepaalde secties geinstalleerd worden en daglicht binnenlaten waardoor kunstlicht minder gebruikt hoeft te worden. Drie verschillende types zonnepanelen zijn getest bij EnTranCe, de proeftuin voor toegepast onderzoek, en het meest efficiënte zonnepaneel is  gekozen op basis van de resultaten.

133 driehoekige zonnepaneelondersteuners zijn gebouwd. Het gehele dak zal uit 2000 zonnepanelen bestaan en 521 kWp opbrengen.

De resultaten van de testconfiguratie zijn gemeten en geregistreerd door het Zonne Energie Kennis Centrum en Sameen. Alle meetgegevens zijn vervolgens beschikbaar gemaakt via i-Share, zodat het kan worden gebruikt door één van de andere onderzoeksinstellingen bij EnTranCE.

Bron: EnTranCe

Nieuwsarchief