Zonnecentrale met geadopteerde panelen geopend

29 sep 2014

In Groningen is een zonnecentrale geopend met 1.092 door particulieren gefinancierde zonnepanelen. De panelen liggen op het dak van het stadion van FC Groningen. De voetbalclub gaat de stroom afnemen en de bijna 400 paneeleigenaren krijgen daarvoor een vergoeding. De centrale is het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe.

Het zonnedak is in twee fasen gebouwd. De eerste 531 zonnepanelen leverden in februari van dit jaar hun eerste stroom. Daar zijn er nu 561 bijgekomen. Samen zullen ze naar verwachting jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame elektriciteit gaan opwekken. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 70 huishoudens. Voor FC Groningen voorziet de centrale in ongeveer 10% van haar stroomvraag. Jaarlijks vermijden de zonnepanelen samen 112 ton CO2, evenveel als de uitstoot van zo’n 40 auto’s.

Gebouwd via crowdfunding
De eigenaren van de panelen hebben deelgenomen aan een crowdfunding-actie van de stichting 1 Miljoen Watt en energiebedrijf Essent. Ze schaften voor 550 euro een ‘ZoNbligatie’ aan, die symbool staat voor de adoptie van één zonnepaneel. Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg retour.

Eerste voetbalclub met zonnedak
FC Groningen was in februari de eerste voetbalclub in de Nederlandse eredivisie met zonnepanelen op het dak van haar stadion.

Energy Valley Topclub
Het eerste initiatief voor de zonnecentrale lag bij de Energy Valley Topclub. Binnen de Energy Valley Topclub hebben BAM, Essent, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech hun krachten gebundeld als groenpartner van FC Groningen (voetbal), GasTerra Flames (basketbal), Abiant/Lycurgus (volleybal) en Nic./Alfa-college (korfbal).
Met de Energy Valley Topclub hebben de deelnemende organisaties een manier gevonden om groene energie te promoten bij het brede publiek, de jeugd te enthousiasmeren voor duurzaamheid en techniek én een ontmoetingscentrum te zijn voor de energiesector. Met kennisinstellingen, Groninger topsportverenigingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bundelt Energy Valley Topclub onder de noemer ‘Samen duurzaam aan de top’ de komende jaren de krachten. Het onderwijs en de sport kunnen worden benut om de energieboodschap breeduit over te dragen en daarbij een miljoenenpubliek te bereiken.
Voor meer informatier over de Energy Valley Topclub zie www.evtc.nl.

Bron: Essent, stichting 1miljoenwatt, FC Groningen en EVTC.

Nieuwsarchief