Woningen in Noorden steeds energiezuiniger

09 dec 2013

Woningen in Noord-Nederland worden steeds energiezuiniger, net als in de rest van Nederland. Dat blijkt uit analyses die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en onderzoeksbureau RIGO in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben uitgevoerd in het kader van het Woon Onderzoek Nederland (WoON). Het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werden 4800 woningopnames en enquĂȘtes uitgevoerd en geanalyseerd.

Veel onzuinige woningen zijn de afgelopen jaren vervangen door nieuwe woningen met energielabel A. Met name woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en energiebesparende maatregelen te treffen bij bestaande woningen.

De afgelopen zes jaar nam in heel Nederland het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toe, tot een totaal van 3,1 miljoen woningen. Het aantal woningen met een slecht label (E,F, en G) daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd.

Het overgrote deel van de Nederlandse woningen beschikt inmiddels over dubbelglas en dakisolatie en meer dan de helft heeft gevel- en vloerisolatie. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen.

Mede door de toename van besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Ook het elektriciteitsverbruik is na jaren van stijging gestabiliseerd op 3200 kWh. Door stijgende gasprijzen is de energierekening echter bijna verdubbeld.

Hoewel de trend gunstig is, zijn volgens het onderzoek vergaande maatregelen als zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen nodig om het doel van een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050 te behalen. De kosten van nieuwe technieken moeten omlaag, maar het energiebeleid moet daarnaast ook inspelen op andere specifieke behoeften van huishoudens zoals comfort en milieubewustzijn.

Bron: www.ecn.nl

Nieuwsarchief