Wagenpark Ekwadraat 100% duurzaam

18 mrt 2015

Het bedrijf Ekwadraat is dit jaar al groen begonnen en met de aanwinst van drie groen gas Skoda Octavia’s is de laatste hand gelegd aan een volledig groen wagenpark. Hiermee geeft Ekwadraat invulling aan haar eigen MVO beleid als het gaat om duurzame mobiliteit. Voor Ekwadraat is dit een belangrijke mijlpaal omdat zij als ‘Architect van de Duurzame keten’ in haar dagelijkse werk voortdurend bezig is met duurzame energie en energiebesparing. Groen gas projecten vormen hierin een belangrijk onderdeel.

Zo heeft Ekwadraat intensief samengewerkt met partners om groen gas in de transportbranche van de grond te krijgen. Dit heeft onder meer geresulteerd in bussen op groen gas in Provincie Zeeland en in Provinsje Fryslân. Via een wagenparkscan helpt Ekwadraat ook andere bedrijven en organisaties om hun wagenpark te verduurzamen. De auto’s zijn geleverd door Autobedrijf Bremer uit Hallum. Daarmee zorgen de nieuwe duurzame auto’s ook voor lokale werkgelegenheid.
 
Vol gas met groen gas
Groen gas, hoe rijdt dat nou? Hielke Westra, senior adviseur bij Ekwadraat, vertelt over zijn rij beleving. “Wat opvalt is dat je met groen gas geen compromis hoeft te sluiten tussen milieuvriendelijke rijden, rijplezier en comfort. De auto trekt vlot op en is door de gasmotor zeer geruisloos”. In de groen gas tank kan 15 kilo groen gas worden opgeslagen. Hiermee kan ongeveer 300 kilometer worden gereden. Een back up benzinetank van 50 liter zorgt voor een extra bereik van nog eens 550 kilometer.

Ontwikkelingen auto’s op groen gas in Nederland
Op Groengasmobiel.nl kun je een handig overzicht vinden van waar Groen Gas getankt kan worden. Dit betreft momenteel een 130 tal locaties in Nederland, strategisch verspreid over het land en rond de grote steden. Daarnaast zijn er tientallen in aanbouw of in het vergunning traject..

Er rijdt nu een  relatief klein aantal Groen gas auto’s in Nederland. Deze worden aangeboden door Mercedes-Benz, Opel, Fiat-groep en Volkswagen AG. De verwachting is dat het aantal sterk toeneemt. Zo verwacht de Natural and Bio Gas Vehicle Association dat er in 2020 zo’n 10 tot 12 miljoen Groen Gas auto’s in Europa rondrijden. Momenteel zijn dat ongeveer 1,2 miljoen exemplaren.

Naast duurzame vormen van transport is het reduceren van het aantal reiskilometers een belangrijke opgave. Door slim gebruik te maken van digitale communicatietechnieken en door thuis te werken zijn minder autokilometers nodig. Bovendien stimuleert Ekwadraat haar medewerkers om veelvuldig te carpoolen en van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Bron: Ekwadraat

Nieuwsarchief