Vloeibaar aardgas geeft Europese samenwerking een boost

22 jul 2014

Op 3 juli hebben 100 experts in Hotel Maritim in Düsseldorf gepraat over het bevorderen van het gebruik van vloeibaar aardgas (liquefied natural gas, LNG) bij grensoverschrijdend vrachtverkeer. LNG is een milieuvriendelijk en economisch aantrekkelijk alternatief voor dieselbrandstof bij de scheepvaart en zwaar wegtransport.

Het goederentransport in de regio Nordrhein-Westfalen groeit de komende jaren alleen maar. Tegelijkertijd heeft de regio ambitieuze klimaatdoelen. De NRW acht daarom een verschuiving naar alternatieve vervoersmiddelen - zoals bijvoorbeeld de binnenscheepvaart - noodzakelijk.

LNG kan hierbij een milieuvriendelijk en tegelijkertijd economisch aantrekkelijk alternatief bieden. “Wij vinden het noodzakelijk het economische en ecologische potentieel van LNG voor Nordrhein-Westfalen te onderzoeken. Daarbij kijken we ook over de grens naar de Nederlandse grensgebieden”, betoogt Dr. Frank-Michael Baumann, directeur van energiebedrijf NRW.

De LNG roadmap maakt deel uit van het project “LNG an Rhein und Waal”, waarin partners uit Nederland en Nordrhein-Westfalen in een grensoverschrijdend project de mogelijkheden voor LNG voor scheepvaartverkeer en zwaar wegtransport onderzoeken. De resultaten van het project worden gepresenteerd op de afsluitende conferentie op de SHIPPING-TECHNICS-LOGISTICS-KALKAR van 30 september tot 1 oktober 2014.

De uitnodigende partij was het Gas- und Wärme Institut Essen e.V., samen met de EnergieAGentur NRW. Nederlandse congrespartners waren TNO, de Stichting Energy Valley, en de stadregio Arnhem-Nijmegen. Aan Duitse zijde was de congrespartner het Entwicklungszentrum für Schiffstechnik und Transportsysteme e.V. van de universiteit Duisburg-Essen (DST).

Nieuwsarchief