Energy Academy Europe wordt meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

17 jul 2015

Een mooi artikel over Energy Academy Europe en de werkzaamheden van Cofely op de website detechniekachternederland.nl. "Met de nieuw te bouwen Energy Academy Europe onderscheidt Groningen zich straks met een topinstituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. Cofely Noord bouwt mee aan dit prestigieuze project op de Zernike Campus."

In Energy Academy Europe bundelen Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen bestaand onderwijs, nieuw onderwijs en onderzoek op het gebied van energie en energietransitie. Het nieuwe gebouw van 13.000m² wordt een icoon op het gebied van duurzaamheid. Door een slim ontwerp wordt de energiebehoefte laag gehouden en bovendien is het gebouw in staat om meer energie te produceren dan het verbruikt. Het gebouw heeft dan ook op ontwerpniveau het predicaat ‘BREEAM Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. In Nederland is geen vergelijkbaar onderwijsgebouw te vinden op dit niveau van duurzaamheid.

Bijzondere installaties zonder emissie

Cofely Noord is door opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen geselecteerd voor de uitvoering van alle technische installaties. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren, krijgt het gebouw een bijzondere bouwvorm met een groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding. Met deze opvallende buitenkant wordt direct duidelijk dat in dit gebouw op vernieuwende wijze met energie wordt omgegaan.

Inzet van een zonneschoorsteen

Met de zonneschoorsteen wordt het energieverbruik van de Energy Academy verder verlaagd. Als er geen energieterugwinning meer mogelijk is uit de ventilatielucht van het gebouw, wordt het retoursysteem van de luchtbehandeling uitgeschakeld. De zonneschoorsteen neemt de taak van het retoursysteem over en verzorgt op basis van natuurlijke trek de ventilatieafvoer uit het gebouw.

De bouw van Energy Academy Europe is een bijzonder duurzaamheidsvraagstuk, maar dat is een uitdaging die Cofely graag aangaat en volledig aansluit bij haar eigen doelstellingen. In de zomer van 2016 wordt het gebouw opgeleverd.

Nieuwsarchief